Hopp til hovedinnholdet

bekymrer meg for en venn med selvmordstanker

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har en guttevenn på 13, som har selvmordstanker. Han har en veldig tøff bakrunn, mistet broren sin som veldig liten. Han sier han er lei av all skam, å vill bort, å at det bare er en måte å gjøre det på. Jeg er veldig redd, får ikke sove om nettene. Selv har jeg bare vist om dette i 2 døgn, men dette er tanker han har hatt hele livet. Når han gikk i 5 klasse prøvde han på selvmord, men han ble oppdaget. Han har gått til sykolog, men sier det ikke hjelper. Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre! Jeg er kjempe redd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Det du forteller om virker naturlig nok å bekymre deg. Du ligger våken og tenker på vennen din på natta, og det er sikkert ikke lett å bære på det du vet om ham nå. 

Det at han har åpnet seg til deg er kjempebra, i hvert fall for ham, for vi vet at det hjelper å dele slike tanker som han har. Å  være en god venn som lytter og skaper tillit er et viktig bidrag, så han er heldig som har deg.

Likevel er det sånn at når man får høre om noen som har selvmordstanker, så er det såpass alvorlig at det bør sies til en voksen. Det virker som det er litt det som du går og lurer på nå, om noen flere burde vite om det slik at han kunne fått mer hjelp.

I tillegg har du sikkert selv godt av å kunne lufte tankene og bekymringene dine sammen med en voksen som du kan stole på. Det er tungt når en man bryr seg om har det så fælt. Da blir man både lei seg og redd selv også. Dette er det lurt å dele med noen, sånn at du får sortert tankene og at du blir betrygget om at noen tar ansvar for å hjelpe eller passe ekstra godt på vennen din nå.

Det er ikke sikkert han vil at du skal si dette til noen. Men når man er langt nede selv, så er det ikke alltid man ser sitt eget beste. Selvmordstanker er alltid noe man skal varsle om. Det er tryggest, og det kan gjøre at man får rett hjelp så raskt som mulig. 

Det du kan gjøre, er å si i fra til ham at han bør snakke med en voksen om selvmordstankene. Da gir du ham en mulighet til å si det selv. Men hvis han ikke vil, så kan du fortelle ham at han betyr mye for deg og at du er bekymret for ham. Du kan si at du derfor er nødt til å si i fra til noen. Det kan være foreldrene dine, en lærer, helsesøster på skolen, eller noen andre som det er naturlig for deg å snakke med.

Hvis du er redd for at han skal bli lei seg eller at han skal få det enda vanskeligere ved at du forteller, så er det også greit å snakke med en voksen uten at han vet det.

Det viktigste er at du får hjelp til å plassere ansvaret på noen voksne. Da kan du selv kanskje slappe litt mer av. Det vil gi deg mer overskudd til å støtte ham, også.

Jeg legger ved noen artikler nedenfor som kan være nyttige. Kanskje du til og med vil vise ham noen av dem?

Du kan også ringe gratis og anonymt til 116 111 dersom du vil snakke med en voksen og få mer råd.

Lykke til videre. 

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Hvordan kan du støtte en venn i sorg?

Trist gutt (colourbox.com)

Det er ikke lett å vite hvordan man skal oppføre seg overfor noen som opplever sorg. Her får du noen tips til hva DU kan gjøre.

Les mer

- Jeg har en venn som sliter skikkelig

Trøster venninne (colourbox.com)

Jeg har en venn som sliter veldig, hun orker ikke å være med på noe og er lei seg ut hele tiden. Hun har ikke sagt så mye, men jeg vet hun ikke har det godt.

Les mer

Råd til deg som sover dårlig

Jente våkner (colourbox.com)

Sliter du med å få sove godt, sovne når du legger deg eller med å komme deg opp om morgenen? Slik henger det sammen, og dette kan du gjøre.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit