Hopp til hovedinnholdet

Vennen min kutter seg, hvordan kan jeg hjelpe?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei trenger litt hjelp! Jeg har en venn som kutter seg regelmessig! Vi har prater mye om det, og hun sier at det er for å få alt det vonde ut av kroppen! Hun har ikke blitt mobbet! Og hun lurer på hvorfor hun egentlig må gjøre det! Jeg lurer på hva jeg kan gjøre for å hjelpe henne?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 14 år.

Takk for spørsmål.

Du forteller at vennen din kutter seg. Det er kjempebra at du vil hjelpe, og at du bryr deg om vennen din.

Det er viktig at du prater med henne om selvskadingen Du kan ikke få henne til å slutte med selvskading. Det er noe hun selv må velge å jobbe med. Selvskading handler ofte om å forsøke å takle en situasjon. Det å forsøke å regulere følelser og tanker som oppleves som for vanskelig. Når hun har gjort dette flere ganger, så har det kanskje blitt en vane som hun føler seg litt avhengig av? 

Det at hun har et godt vennskap med deg og øver seg på å snakke om følelser og tanker slik at hun kan finne andre måter å takle ubehaget på, kan gjøre at hun blir mer trygg på seg selv. Du kan fortelle henne hva som gjør at du er glad i henne og vil være en venn. Det er viktig påminnelse om det å bety noe for andre.

Du kan ha fokus på det som er positivt og vise hvordan du takler dine følelser og tanker. Hvis hun ønsker hjelp for å slutte med selvskading og få styrket selvbildet, så kan du hjelpe henne gjennom å støtte henne i å be om hjelp.

Dere kan sammen dra og prate med hennes foreldre, helsesøster på skolen deres eller noen på helsestasjon for ungdom. Der kan hun få all den hjelpen hun trenger, og de kan i tillegg henvise henne til psykolog hvis hun trenger det.

Håper dette var til hjelp og at det ordner seg for henne. Fortsett å være den gode vennen du er. 

Hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit