Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg slippe å være med på hytta?  

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er en jente på 17 år. Jeg og familien min har en hytte vi pleier og dra til, det er en hytte jeg hater og de tvinger meg til å være med. Men er jeg nødt til å være med? Jeg har utrolig mange problemer med denne hytta, da jeg er på hytta blir jeg ekstremt ensom og deprimert. Jeg har drevet med selvskading i mange år, men har nesten sluttet helt nå. Men hver gang vi er på hytta så får jeg lyst til å begynne igjen med selvskading og planlegger hvordan jeg kan ende mitt eget liv. Jeg får ikke ta med meg venner lenger fordi jeg har hatt med alkohol opp der, og uansett er det ingen som ønsker å være med. Jeg har sagt dette til dem men dem bryr seg ikke. Foreldrene mine vil heller ikke at jeg skal sove hos et annet familie medlem eller en vennine da dem ønsker å dra opp ditt men det er den eneste løsningen jeg ser for meg for å slippe å dra opp ditt å bli deprimert og unngå å skade meg selv.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Dette er en problemstilling mange nok kjenner seg igjen i. mange foreldre kvier seg for å la ungdommene sine være hjemme alene, nettopp på grunn av redselen for alkohol, festing og andre ting. Det er nok av hjemme alene fester som har gått helt ut av kontroll.

Jeg kan tenke meg at det ikke gjør det lettere med tanke på at du har hatt det så vanskelig. Kanskje de tenker at det er lettere for dem å passe på deg om du får vanskelig tanker i nærheten av dem, enn om du skulle få vansker når de er langt unna.

I følge barneloven er dine foreldre juridisk, økonomisk og medisinsk ansvarlig for deg til du er 18. Når du er såpass gammel som du er bør dere kanskje snakke sammen om tiden fram til, og etter du fyller 18. I følge barneloven skal du også gradvis få mer og mer selvbestemmelse etterhvert som du nærmer deg 18.

Hvordan kan du trygge dine foreldre? De er nok redd for at du skal skade deg selv eller i værste fall ta livet av deg. Det er nok foreldres største skrekk.

Selv om du har prøvd å snakke med dem kan det være verdt å prøve på nytt. Kanskje det å fokusere på hva som kommer til å skje når du blir 18 kan være en vei å gå. Kanskje å få hjelp til å snakke sammen på en bedre måte vil være en god ide. Noen får hjelp av andre familiemedlemmer, andre tar kontakt med familievernkontoret der de bor. De er eksperter på å hjelpe familier snakke sammen på en bedre måte.

Håper at dette kan være til nytte for deg!
Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit