Hopp til hovedinnholdet

Noen har hacket en venns snapchat, og han sliter fra før. Hva skal jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei,er en jente på 13 år og har ett søskenbarn som er 15 år. Han sliter og liker ikke seg selv... han har flere kutt på armen og. I dag (8.08.17) blei han hacket på Instagram og nå sent på kveld Snapchat. En jente har hacket han. Hun har lagt ut alle private bilder av han på My story så alle kan se det. Hun har også lagt ut masse stygge setninger om han. Så siden han sliter så Mye fra før, tror jeg at dette vil føre til konsekvenser for han. Hva skal jeg gjøre? Tørr heller ikke og si noe til mamma eller pappa. Hilsen jente på 13 år.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er fint at du bryr deg om søskenbarnet ditt og ønsker å hjelpe han når du vet at han sliter. I tillegg har det vært en episode med hacking på flere av hans sosiale medier, og det er alvorlig. Selvom du skriver at du ikke tørr å fortelle dette til foreldrene dine, så er det viktig at noen voksne får vite om dette. 

Ofte vil foreldre hjelpe til når barna deres sliter med noe, men uten at de vet om at man sliter får de heller ikke hjulpet til. Når du er bekymret for en venn er det viktig at du ikke tar på deg hele ansvaret for hvordan det går med han, men at han får den hjelpe han trenger. 

Du kan bry deg slik som du allerede gjør, spørre han om hvordan det går og si at du ønsker å hjelpe han. Du kan tilby deg å være med å si ifra til en voksen om hackingen på sosiale medier, slik at dere får hjelp til å få en slutt på det. Kanskje kan dere sammen fortelle om dette til hans eller dine foreldre.

Når ungdom har det vanskelig hjelper det ofte å snakke med noen om det. Gjennom samtale kan han få hjelp til å sortere i tankene og følelsene sine for å finne mer ut av hvordan han kan få det bedre med seg selv. Han kan oppsøke helsesøster på skolen, helsestasjon for ungdom eller ringe Kors på halsen, 800 333 21, som er et samtaletilbud til ungdom under 18 år. 

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

- Jeg har en venn som sliter skikkelig

Trøster venninne (colourbox.com)

Jeg har en venn som sliter veldig, hun orker ikke å være med på noe og er lei seg ut hele tiden. Hun har ikke sagt så mye, men jeg vet hun ikke har det godt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit