Hopp til hovedinnholdet

Er det voldtekt om jeg ikke tør og vil ha sex, men sier ja allikevel?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei.. jeg er 14 og blir snart 15.. kjæresten min (samme kull) vil pule og sier at meg og han ikke kan være sammen om vi ikke puler.. jeg vil ikke og tør ikke å pule, og han vet det godt selv siden jeg har sagt det mange ganger.. jeg har sagt at det går fint at vi puler selvom jeg ikke vil og tør siden jeg ikke vil miste han.. er det enda voldtekt om vi puler? (Med tanke på at jeg ikke vil eller tør, men sier ja.. og han vet jeg ikke vil eller tør) takk på forhånd..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.

 

Takk for at du kontakter Ung.no om et så viktig spørsmål. Jeg forstår at du er engstelig for å miste kjæresten din. Samtidig lurer jeg på om du virkelig synes at en kjæreste som presser deg til å ha sex, er en kjæreste du fortjener? Er det å respektere hverandre? Og vil du virkelig ha det slik? Og hva ville du sagt til en venninne som var i samme situasjon?

Les litt her om hva en kan forvente seg i et kjæresteforhold. Og husk at ikke alle kjæresteforhold er gode, selv om en har følelser for hverandre. En  skal oppleve å bli respektert og elsket.

Men all sex skal være frivillig og med et positivt samtykke, uten dette, er det å regne som voldtekt og er ikke greit. Men jeg tror at mange gutter ikke er klar over dette, og bør få høre at de kan risikere å utføre en kriminell handling. 

Det er bra at du har tenkt i gjennom hva du vil og ikke vil gjøre, med andre ord; at du er klar på egne grenser, men jeg forstår at du er utrygg og at det er vanskelig å holde på grensene når du presses slik du beskriver. For det er viktig å ikke la deg presse til noe du ikke vil. Du kan si nei når du vil. Du bestemmer selv over kroppen din.

Når du føler deg moden for det og du har funnet en du er trygg på og opplever at det er tillit, respekt og nærhet mellom dere, kan dere begynne utforskningen av seksualiteten med hverandre. Men foreløpig kan det høres ut som du ikke er der ennå, og da er det viktig at du respekterer deg selv og venter til du føler deg klar.

Sex skal være en positiv opplevelse for dem som er involvert. Hvis en eller begge parter ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det bli en dårlig opplevelse.

Jeg vil anbefale deg å snakke med noen voksne om at du føler deg presset til å ha sex, slik at du kan få gode råd om hvordan du kan bli sikrere på å sette egne grenser. Da kan helsesøster på skolen være en du kan snakke med. 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Føler du deg presset til å debutere seksuelt?

Kommenter gjerne under hva som bidrar til at du føler på dette presset.

Gå til vote

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Men hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Sett dine egne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle har rett til å sette sine egne grenser for hvor nærgående andre får være. Noen må stoppe opp et godt stykke unna, andre får lov til komme næmere, og noen får komme veldig tett.

Les mer

Var det en voldtekt?

På fest #ikkegreit / ung.no

Jeg husker ikke noe av det som skjedde, men jeg er redd for at jeg har blitt utsatt for en voldtekt.

Les mer

Å dele andres nudes er #ikkegreit

Å dele andres nudes er ulovlig

#ikkegreit er en kampanje som retter fokus mot overgrep og krenkelser blant unge. Årets tema er deling av nakenbilder, og på ung.no/ikkegreit finner du info om GIFs, artikler og filmer om temaet.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ufrivillig sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ufrivillig sex