Hopp til hovedinnholdet

Hva gjør jeg? Skal jeg tipse politiet? Trekke avstand?

Annet 16 år
 

Spørsmål

Hei! Sitter på ganske vond informasjon som jeg ikke helt vet hvordan jeg skal ta stilling til. Det som har skjedd er at en 18 år gammel gutt - eller mann - som trener i klubben min, har manipulert, lurt og - fra mitt perspektiv - presset seg til sex fra ei 14/15 år gammel jente, som også trener i samme klubb. Jeg vet at hun anger, og at han er mer frempå enn hva han burde. Jeg føler at jeg gjør noe feil hvis jeg ikke sier i fra, men dog gangner det ikke meg i den forstand. Så, spørsmålet blir; hva gjør jeg? Skal jeg tipse politiet? Trekke avstand? Har prøvd å belyse mannen om den seksuelle lavalderen, men han bare ler av den og kaller den en vits.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du, 16 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Jeg forstår at denne situasjonen er vanskelig for deg. Hvis man føler omsorg og nestekjærlighet er det vanskelig å være vitne til grensekrenkelser og overgrep. 
Du har helt rett i at mannen ikke har lov til å ha sex med jenta. Det er det to årsaker til. Det ene er at hun er under 16 år. Da kommer loven om seksuell lavalder inn. Det andre er at han er treneren. Han har makt som trener, noe som det her ser ut til at han utnytter. 
Når en mann har en slik holdning som han har, at han ler av loven om seksuell lavalder, kan det være at han vil fortsette overgrep mot andre unge jenter. Han utnytter sin makt og posisjon som trener og det kan få alvorlige følger for den han trakasserer og gjør overgrep mot. Det kan være at han presser jenta med eksempelvis bilder han har, eller andre ting. 
Det er flere måter å hjelpe jenta på. Kanskje er ikke det beste at du anmelder det? Da kan det være at de begge nekter og at hun ikke får hjelp.
Kanskje kan du snakke med jenta om det du vet, og at du får henne med til helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom? Da overtar en fagperson og du vet med deg selv at du har hjulpet. Det andre er at du snakker med jenta og tilbyr deg å være med hjem og snakker med foreldrene/de foresatte sammen med henne. Da har hun deg som støtte i samtalen med foreldrene/de foresatte.
Hvis dette er vanskelig eller at jenta ikke vil ha hjelp, kan du snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Da vil du få råd og helsesøster vil "ta over ansvaret" for saken. Du kan ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her, hvis det er til hjelp. Da slipper du å forklare så mye. 
Du er en nydelig ungdom som tar ansvar og viser omsorg!


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster/sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Har en venn fortalt deg om et overgrep?

Jente trøster venninne

Har du en venn som har opplevd overgrep? Han eller hun trenger deg både nå og framover.

Les mer

Hva sier loven om seksuelle overgrep?

Trist jente sitter på senga (colourbox.com)

Vi har samlet en oversikt over lovbestemmelser i straffeloven som omhandler seksuelle overgrep.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit