Hopp til hovedinnholdet

Venninna mi er gal etter sex og jeg er bekymret for henne

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, er veldig usikker på hva jeg helt spør etter, men veninna mi er bare 12 år gammel og helt gal etter sex! Hun har sendt masse nudes, vist seg naken fler ganger, og hun har planlagt å ha sex nå snart. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre og blir litt bekymret for hun. Hun har et veldig dårlig rykte og masse gutter bruker hu for sex/nudes. Hva bør jeg gjøre som venninne? Bør jeg si ifra?

Besvart 02.10.2018 22:12
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 13 år! 

Jeg forstår godt at du er bekymret for venninnen din. Hun er heldig som har deg som ønsker å hjelpe! 

Venninnen din har kanskje kommet i puberteten. Da skjer det mye med kroppen og hjernen. Blant annet produseres det masse hormoner, og noen av disse gjør at man blir kåt. Slik jeg oppfatter det er venninnen din veldig kåt og tenker mye på sex. Det er ikke uvanlig hos ungdom, men det er viktig å ikke la seg rive med å for eksempel ha sex før man egentlig er klar for det. 

Ved å være så utforskende og eksponere seg selv så mye som venninnen din gjør kan det sette henne i mange vanskelige situasjoner. Du skriver at hun allerede har et dårlig rykte. Det er ikke noe greit å få rykte på seg og det kan bli vanskelig for henne etter hvert. 

Venninnen din trenger å vite hva som er lurt og gjøre og hva hun ikke bør gjøre når det kommer til sex. Du kan godt prøve og fortelle henne det, men det er ikke sikkert hun vil høre på deg. Jeg synes absolutt at du skal ta kontakt med en voksenperson som kan hjelpe til. Du kan for eksempel snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor om dette. 

Det kan være godt for deg å snakke med helsesøster om venninnen din. Det kjennes lettere når flere vet og du kan slippe å føle ansvar overfor venninnen din. Helsesøster kan også prøve og snakke med venninnen din om hvordan hun bør håndtere det å være kåt. Helsesøster kan mye om kropp, pubertet og sex. Kanskje du klarer å få med deg venninnen din til helsesøster? 

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Å dele andres nudes er #ikkegreit

Å dele andres nudes er ulovlig

#ikkegreit er en kampanje som retter fokus mot overgrep og krenkelser blant unge. Årets tema er deling av nakenbilder, og på ung.no/ikkegreit finner du info om GIFs, artikler og filmer om temaet.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor sender noen nudes?

Her har du bananen min (#ikkegreit)

Noen sender nakenbilder for spenning og fordi de blir kåte, noen ønsker å flørte eller finne en kjæreste, mens andre kan føle seg presset til det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex