Hopp til hovedinnholdet

Hvordan behandle munnherpes på best mulig måte?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg finner ingen kategori for mitt spørsmål.. Det hander mest om sårpleie. Jeg har herpes1, har hatt det hele livet - fra barndom, og det er helt jævlig. Jeg er forsiktig når det blusser opp, men jeg har prøvd alt som er på markedet. Det som er uten resept ser ut til å flytte såret, og såret har jeg slått meg til ro med. Hva gjør man med det? Men når man forventer et slikt sår, hva kan man gjøre? Det varer og varer, på det mest vanskelige stedet i ansiktet - ved munnen eller opp (i) nesa! Finnes det noe på resept? Eller god sårpleie? Jeg regner tre uker når det blusser opp.. Og det er fælt!

Besvart 04.11.2018 16:26
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver inn til ung.no

Som du selv skriver er Herpes type 1 på lepper og i ansikt smertefult. Dessverre finnes det ingen god behandling for munnherpes.

Forskning har ikke vist noen imponerende effekt av legemidler ved leppeherpes. Det finnes imidlertid virushemmende middel som er reseptfrie, Antix og Vectavir. Best virkning oppnås dersom du kan starte behandlingen i forvarselfasen, men preparatene kan også ha effekt om det startes senere. Studier har vist at slik behandling kan redusere tilhelingstiden med inntil én dag og ubehaget reduseres litt (nhi.no).

Pyrisept eller Brulidin kan brukes som for å forebygge tilleggsinfeksjon. 

Den viktiste forebyggingende tiltak er å beskytte leppene mot intens sollys. Bruk leppepomade med høyvsolfaktor hvis du er ute i sterk sollys, og ikke minst unngå solforbrenning.

 

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Herpes – munnherpes og kjønnsherpes

Herpes

Herpes er vanligere enn du tror. Rundt 80 % av befolkningen i Norge kan være smittet med et herpesvirus. Mange er smittet uten at de noen gang får utbrudd med sår.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit