Hopp til hovedinnholdet

Jeg drikker energidrikk hver dag, er det farlig?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er egt 12 år btw, jeg liker å drikke energidrikk hver dag, er det farlig? Kan man liksom dø av det?

Besvart 13.01.2019 18:49
 

Svar
Hei

Jeg vil ikke anbefale deg som 12 åring å drikke energidrikk hver dag. Hvor farlig det er kommer an på mengdene man drikker.

Drikker man mye på en gang, har man sett at en del blir syke av det. De som drikker mindre mengder, kan allikevel oppleve at de blir ukonsentrert og at de sover dårlig.

Desto yngre man er, desto dårligere tåler man koffein. Koffein er det i alle energidrikker, og det er dette stoffet som gjør at man føler seg ekstra våken og oppkvikket etter å ha drukket energidrikke. Men koffein kan også ha negative effekter på kroppen, og spesielt hos barn og unge. Det kan gi rastløshet, hjertebank, økt puls og problemer med søvnen. I noen ekstreme tilfeller har ungdom blitt alvorlig syke av å innta mye koffein, selv små mengder. Det er veldig individuelt hvor godt kroppen tåler koffein.


Energdrikker er sure og kan skade tennene. Det er også stoffer i energidrikke som man kan bli avhengig av. Derfor er det mange gode grunner til å drikke andre ting i stedet.

Det har vært meldt om flere negative hjertehendelser i forbindelse med inntak av energidrikker. Hvorvidt energidrikkene i seg selv var årsaken er vanskelig å bevise, men tilfellene gir grunn til å være føre var ifølge Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).

Mitt råd til deg er at du begrenser energidrikkingen din.

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Energidrikker

Energidrikker

Det er ingen aldersgrense for når du kan drikke energidrikke, men unge rådes til å ikke drikke det ofte. Foreldre og butikken kan nekte deg det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit