Hopp til hovedinnholdet

Hva skal jeg gjøre når vennskapet har endret seg?

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei, eg har nettopp begynt på ungdomskulen pg eg har ein venn som sjølskader seg...eg veit ikkje korleis, men ho har nåkre arr etter det ho har gjort. i tillegg so seier ho at eg prøver å bytte henne ut med andre. Eg blir leimeg og føler dette er min feil. iløpet av halvåret som har gått har eg fått nåken gode venner, men eg er ikkje so gode venner med dei etter at ho "Veninna" mi har begynt å vere med dei. det føles ut som at for kvar nye venn eg får skal ho bli bestevenn med dei, det heile ender opp med at eg blir gående masse aleine. men ho seie fortsatt at eg prøver å bytte henne ut. ein anna ting er at når ho gjere nåke på meg og eg seier ho skal stoppe, so blir ho sur på meg og sjefter, ho trur det er greit at på plager meg. men når eg gjere det samme so blir ho forbanna på meg Ke bør eg gjere? kan dikke gje meg nåkre tips? eg vil vere venn med henne men eg vil samtidig ikkje.

Besvart 25.02.2019 21:07
 

Svar
Hei jente 14 år

Etter å ha lest det du skriver forstår jeg at du og bestevenninnen dine strever litt i vennskapet for tiden. 

Jeg skjønner at dette er vanskelig for deg, og at du er usikker på hva du skal gjøre. Her tror jeg det er viktig at dere prater sammen. Enten bare dere to, eller at du tar kontakt med en voksen person du stoler på. Det kan være foreldrene dine, helsesykepleier på skolen eller en lærer for å nevne noen.  Voksne mennesker vet ofte hvordan man skal håndtere slike situasjoner, og kan hjelpe dere gjennom dette.

Vær ærlig på hvordan du føler det. Det er ikke sikkert hun vet hvordan du oppfatter situasjonen, og at hun trenger å bli oppmerksom på det. Først da kan hun endre på sin væremåte. Samtidig kan hun komme med innspill som handler om ting du gjør eller burde gjøre for at vennskapet skal bli bedre. Derfor er det viktig å være åpen for at begge to må jobbe med seg selv for at vennskapet skal bli godt igjen:) 

Husk også at det ikke trenger å stå noe i veien for at dere kan være venner alle sammen. Det er kanskje det beste for alle, men da må dere prate sammen om hva dere tenker. 

Et vennskap kan noen ganger endre seg så mye at det kan være lurt å sette det litt på pause. Tenk godt gjennom om det er tilfelle for deg eller ikke.

Helt til slutt vil jeg si at du ikke skal føle på skyld for at venninnen din har arr etter selvskading. Det kan være mange årsaker for at hun har gjort dette. Snakk heller med henne om at hun bør snakke med noen voksne om hun har det vanskelig. 

Jeg håper svaret mitt var til hjelp for deg.  

 

Med vennlig hilsen helsesykepleier/ jordmor, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit