Hopp til hovedinnholdet

Nedsatt ordenskarakter - vil det telle i fremtiden?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Har nedsatt ordenskarakter til nokså god noe å si for universitets og jobbmuligheter senere i livet når jeg nå går i vg1?

Besvart 06.03.2019 15:30
 

Svar
Hei

Skjønner godt at du lurer! 

På lengre sikt vil vi si at det ikke vil spille så stor rolle, og at det ikke kommer til å gå noe utover mulighetene dine. 

Universitetene ser ikke på fraværet når de tar inn studenter, kun på karakterene du har fått. 

Når du blir eldre og søker jobb, er det ytterst sjelden at noen ser tilbake på tiden din i Vg1 og ser etter om du fikk nedsatt ordens/adferds-karakter. Dersom de mot formodning skulle gjøre det, er det helt vanlig og ikke ødeleggende for deg at du har fått nedsatt. Du kan enkelt vise dem at du er motivert nå i stedet, og det vil være andre ting som veier mye tyngre. 

Det vil være forskjell på arbeidsgivere, men det kan hende at noen av dem vil titte på karakteren din, særlig nå i nær fremtid når du er ung og ikke har så mye erfaring. Dersom du skulle fått laveste karakter i både orden og adferd, kan det for eksempel tenkes at en arbeidsgiver blir litt bekymret og spør om dette (men dette vil variere om de gjør). Skulle dette skje, kan du fremdeles fortelle at du hadde en periode på skolen hvor du ikke trivdes eller var motivert - men at du er veldig motivert eller klar for å jobbe nå. 

Det er klart at det er fint om du får fine karakterer i orden og adferd, og det er verdt å gjøre en innsats for dette fremover. Men for dine videre utdanningsplaner trenger du ikke bekymre deg. Og i jobbsituasjon vil det kunne variere, selv om det er riktig å si at du ikke trenger å bekymre deg så veldig mye her heller. Det er normalt og vanlig å få nedsatt karakter et år eller to, og det viktigste er at du er motivert og passer inn i jobben når du søker. 

Med andre ord vil vi si at det er lurt og fint og gjøre det så godt som mulig, og oppfordre deg til å jobbe med dette. Men samtidig at du ikke bør være for redd, eller føle for sterkt press. Sjansen er liten for at det vil forfølge deg fremover :)

Lykke til, bare spør oss igjen!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hvordan settes karakter i orden og atferd (oppførsel)?

Jente sjekker mobilen i tomen (colourbox.com)

Karakteren din i orden og atferd settes ut fra hvor godt du har fulgt skolens ordensreglement. Men hva kan egentlig stå i dette reglementet, og hva kan straffen bli om du bryter det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit