Hopp til hovedinnholdet

Hvordan fortelle foreldrene at han er gutt og ikke jente?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg bare lurer på hvordan jeg kan komme frem til foreldrene mine at jeg er en gutt og ikke en jente. Jeg har helt siden jeg var 3 år alltid følt meg feil som om jeg ikke passer inn. Jeg likte heler å være med gutter enn med jenter og var aldri interresert i det de fleste jenter på min alder var. Når jeg kom i purberteten ble bare alt verre og nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Jeg kutter meg selv og plannlegger vær dag selvmord og om det er vært å leve dette live lenger. Ingen vet om hvem jeg virkelig er og jeg et lei av å late som jeg er fornøyd med hvem jeg er. Klarer ikke dette lenger og spørsmålet mitt er:hva skal jeg gjøre? Jeg vet heler ikke hvordan jeg skal få sagt dette til mine foreldre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 15 år

Først av alt vil jeg si takk for at du deler det du kjenner på. Du skal vite at du ikke er alene om dette, og at det finnes håp selv om du ikke opplever det slik akkurat nå.

Flere som deg oppdager tidlig i livet at noe ikke stemmer. "Kjønnet" som er inne i hodet passer ikke med det som de fikk tildelt ved fødselen. Det er ikke vanskelig å forstå at denne annerledesheten kan være vanskelig å håndtere, spesielt i vårt samfunn som har stramme normer rundt tokjønnsmodellen, hvordan vi skal være jente og gutt.

Det jeg først vil anbefale deg på det sterkeste, er å snakke med noen som vet noe om Trans og Transseksualisme. Desverre er det sånn enkelte steder, at mange ikke har så mye kunnskap om nettopp dette. Noen av grunnen kan være at det er få forbilder og rollemodeller. Jeg tenker derfor det blir viktig for deg å finne ut at du ikke er alene om å ha disse følelsene, og at det faktisk finnes hjelp! Følelsene dine er ikke farlige, men de kan bli det dersom du fortsetter å skade deg selv.

Hvis du går inn på hjemmesiden til HBRS, www.hbrs.no vil du finne en oversikt over ulike tilbud som støtteforeningen for Transseksuelle har. Her kan du finne nyttig informasjon rundt praktiske ting, men du kan også finne en link til ungdomsgruppa. Denne består av unge mennesker rundt omkring i landet, som opplever at det ytre kjønnet ikke stemmer overens med det indre. De har også pårørendegrupper for foreldre. Denne hjemmesiden kan defor være fin å vise foreldrene dine, ersom de synes det er vanskelig å forstå.

Du kan også gå inn på LLH sin hjemmeside, www.llh.no Her vil du kunne finne linker til Transpolitisk utvalg, som også jobber for å få Trans personers rettigheter frem i lyset.

Hvis du bor i Oslo området er du hjertelig velkommen til helsestasjon LHBT, du kan ringe 48 11 30 13, eller sende mail til undertegnede.

Mange som deg opplever at puberteten blir ekstra vanskelig. Nettopp fordi kroppen endrer seg og utvikler seg i en annen retning enn hva som er ønskelig. Det blir nesten som om kroppen forråder en, noe som kan kjennes svært smertefullt. Når ting blir vanskelige, og ikke snakket om, kan det for noen være en strategi å skade seg selv. Noen opplever å kontrollere den indre smerten ved å la den få et fysisk uttrykk. Vet ikke om dette gir noen mening for deg?

Du skriver også at du har tanker om å ta ditt eget liv. Noen ganger kan slike tanker bli fremtredende når det ikke ser ut til å være noen utvei om at ting kan bli bedre. Likevel er min erfaring at de aller fleste foreldre blir lettet når barna deres viser de tilliten verdig i forhold til å fortelle dem det du deler med meg.

For noen foreldre faller ting litt på plass, de har lenge hatt misstanke om at noe ikke har vært som det skulle. Da har det opplevdes godt å få delt det som har vært vanskelig med noen som kunne støtte dem.

Hvis du synes det er vanskelig å fortelle foreldrene dine, det du forteller til meg, tenker jeg du kan få hjelp av en helsesøster der du bor. Sammen kan dere snakke om ulike måter å formidle dette videre på. Hun kan også hjelpe deg med informasjon til andre i nettverket ditt dersom dette er vanskelig.

Ikke gi opp, søk hjelp og støtte. Jeg tenker at du etterhvert vil oppleve at det finnes muligheter i forhold til å få det "ytre" til å stemme mer med det "indre". Dette har flere gjort før deg, og de lever helt fine liv i dag!

Ønsker deg masse lykke til!

 

Hilsen Ingun 

 

Helsesøster
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet