Hopp til hovedinnholdet

Tør ikke komme ut av skapet som homofil. Hva kan han gjøre?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei. Skal jeg være helt ærlig så er dere de første jeg forteller detter til, og det er det at jeg liker gutter. Det føles ganske avslappende å fortelle dette. Men jeg tørr ikke å "komme ut av skapet". Alt på skolen handler om image og populæritet. Ikke det at jeg er høy på meg selv elns. Men jeg er liksom litt populær da. Men jeg er så redd for å bli mobbet for det og at folk ikke føler seg komfortabel med meg rundt i garderoben og ellers. Jeg fant ut at jeg likte gutter når jeg var 6 år gammel. Litt sykt å tenke på at jeg fant det ut så tidlig. Og det er denne gutten jeg har sterke følelser for på skolen. Han er så perfekt på alle måter. Men han liker jenter, men signalene hans sier det motsatte. Jeg er også veldig usikker på hva jeg skal gjøre. Og hvis jeg kommer ut av skapet, hva skal jeg gjøre da? Late som Ingenting? Det er så mange slemme folk på denne skolen at jeg er redd for å bli ertet hver dag. Og hvis jeg føler det sånn, hvordan skal jeg kunne tørre å komme ut av skapet da?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 14 år

Tusen takk for tilliten! Det er fint å høre at det kjennes lettende ut å fortelle om dine følelser til oss :)

Du er ikke alene om å være redd for å bli mobbet fordi du skiller deg ut fra flertallet. Selv om du tenker det kan bli vanskelig å komme ut, er likevel min erfaring at til tross for at du kan være bekymret for tilbakemeldingene rundt det å bryte "heteronormen", også kan oppleve en enorm lettelse i det få være deg selv på ekte.

Jeg råder ingen til å komme "ut av skapet" med mindre de har noen å støtte seg til. Likevel vet vi at det er viktig for den psykiske helsa vår, å kunne få være oss selv på ekte og ikke måtte spille skuespill i eget liv!

Hvis du mistenker at budskapet ikke kommer til å bli tatt godt imot, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med noen som kan hjelpe deg i denne prosessen. En helsesøster kan være en fin person du kan utforske dette med, og som kan se på ulike muligheter og alternativer.

Selv om noen ungdommer mangler kunnskap om de ulike måtene å være menneske på, er det heldigvis mange som vet om dette mangfoldet. Jeg tenker derfor at de som kjenner deg, vil oppleve at du er akkurat den samme personen, selv om du tilfeldigvis forelsker deg i gutter. Det er jo de samme følelsene som gjelder, uavhengig hvilket kjønn de retter seg mot.

Det er jo ikke slik at vi mennesker kan bestemme oss for hvem vi forelsker oss i. Dette er noe som bare skjer i oss og som styres av følelser og kjemi. Derfor er det jo ikke slik at du automatisk tenner på alle kompisene dine selv om du er homofil. På samme måte som at de heterofile kompisene dine ikke tenner på alle jentene de ser på sin vei. Derfor trenger det ikke å bli noe problem med det å dele garderobe.

Hvis det er slik at du er redd for at de skal tro du tenner på de, kan du jo bare si noe om akkurat dette. Likevel er det jo litt sprøtt at det ofte oppleves som et kompliment dersom noen av et annet kjønn er forelsket i en, mens dersom det er en av det samme, blir det plutselig litt skummelt. Dette kan jo handle om at noen er litt usikre på sin egen seksualitet, og derfor blir litt redde når dette temaet kommer. Min erfaring er at enkelte gutter selv kan kjenne på slike følelser, uten at de tør å vedkjenne seg de. Da skyver de ofte det som er vanskelig over på andre som er åpent homofile, eller som de mistenker er det, i redselen for selv å bli avslørt.

For å legge denne ballen død, kan du jo for eksempel si noe sånn som at de bare kan slappe av, det er ingen av kompisene dine som du har i kikkerten. De trenger ikke være innbilske, de er ikke din type.

Som nevnt vil jeg anbefale deg å snakke med helsesøster dersom du opplever at de trekker seg unna deg, eller du opplever kjipe tilbakemeldinger. Helsesøster kan da hjelpe deg med å øke kompetansen rundt ulike seksuelle identiteter blant elevene i klassen din, slik at de blir trygge på at dette er en helt naturlig måte å være menneske på. Ny kunnskap er det beste utgangspunktet for endring av inngrodde holdninger!

Hvis du får problemer med å være åpen, vil jeg også anbefale deg å ta kontakt med Skeiv Ungdom og et opplegg som heter Restart. Dette er et undervisningsopplegg som er spesielt rettet mot elever. Det er gratis, og de kan komme til den skolen hvor du går. Vil også anbefale deg å informere lærerne på skolen din om et annet undervisningsopplegg som heter "Rosa kompetanse skole".

Det er også slik at det er forbudt ved lov! å trakassere andre på bakgrunn av sexuell identitet. Skolen din er pliktig til å følge opp akkurat dette. Hvis det på skolen din eksisterer homofobi, er jo dette noe som må stoppes uavhengig deg. Du er garantert ikke alene om å kjenne på dette. Alle mennesker har krav på å få være i et skolemiljø uten homofobe holdninger og tilbakemeldinger. 

Vil også anbefale deg å snakke med andre skeive ungdommer om dette. Ungdomstelefonen eller YouChat kan være noen du kan få flere innspill fra. Legger ved noen artikler du kan se på.

Ønsker deg masse lykke til, heier på deg!

Hilsen Ingun

Helsesøster og sexologisk rådgiver
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

Homofobi i skolegården

Jente siffer aleine på en benk (colourbox.com)

Har du opplevd å få slengt skjellsord som "homo" og "lesbe" etter deg på skolen? Du skal ikke måtte godta å bli mobbet uansett hvilken seksuell orientering du har.

Les mer

- Jeg er homofil, men tør ikke si det til noen

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Jeg er homofil, men jeg er redd for å fortelle det til familie og venner. Hva skal jeg si, og hva hvis de ikke takler det?

Les mer

- Jeg er homofil og forelsket i en venn

Jenter ligger og tenker (colourbox.com)

Jeg har klart å forelske meg i min beste venn, som ikke er homofil. Hva gjør jeg nå? Skal jeg si noe eller vil det ødelegge vennskapet?

Les mer

Skeiv og diskriminert?

LLH-logo

Har du opplevd å bli diskriminert på grunn av din seksuelle orientering eller kjønnsidentitet?

Les mer

Forelsket i en med samme kjønn og trenger noen å snakke med?

Jente ringer (colourbox.com)

Forelsket i en med samme kjønn? Usikker på din identitet eller seksualitet? Prat anonymt med noen som har vært der før deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil og skeiv
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil og skeiv