Hopp til hovedinnholdet

Jeg er bare seksuel tent på gutter og runker til de, gjør d meg homo?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Jeg er bare seksuel tent på gutter og runker til de, gjør d meg homo? Har hatt mange jente kjærester men tenner liksom ikkje på jenter.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 14 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Det er vanskelig å svare på om du er homo, men det at du bare tenner seksuelt på gutter gir deg viktig informasjon om deg selv.
Hvis man klarer å skille mellom hvem man forelsker seg i og hvem eller hva man tenner seksuelt på, kan det være til hjelp. Det å tenne seksuelt er en følelse, og det å bli forelsket er en annen følelse.
Man kan fantasere om seksualitet med personer av samme kjønn og onanerer til fantasier av samme kjønn, men ikke bli forelsket i personer av samme kjønn. Man kan se på det som seksuell tenning. Mange tenner på seg selv, sin egen maskulinitet og kjønnet sitt.
Hvis en ønsker å være sammen med personen, være nær, få oppmerksomhet og bli sett, at man blir varm og får gode følelser, er man kanskje forelsket. Å bli forelsket i personer av samme kjønn er kanskje kriteriet på om man er homofil.
Det er ikke sikkert at man en gang for alle kan definere seg selv. Man kan forandre seg, forandre hvilke kjønn man forelsker seg i og seksuell tiltrekning kan også forandre seg.
Kanskje er det sånn at man kun kan si noe om hvem man akkurat nå er forelsket i?
Hvis det er sånn at du for det meste, eller hovedsakelig forelsker deg i gutter, så kan kanskje betegnelsen homofil passe for deg nå? Kanskje vil du i framtida forelske deg i jenter? Da kan betegnelsen heterofil eller bifil passe.
Det er bare du selv som kan bestemme hvilken definisjon du føler deg mest hjemme i. Ta deg god tid på å finne ut av hva som kjennes riktig for deg. Bli kjent med kroppen og kjønnet ditt. Da vil du bli tryggere på deg selv. Etterhvert som du også blir kjent med andre mennesker, blir forelsket eller opplever andre gode følelser, vil du bli tryggere på hvem du er, hvilke seksuell identitet du har.
Hvis du leser denne boka vil du lære masse om det å være homofil. Du kan kanskje låne den på biblioteket.
Du kan snakke med helsesøster på skolen, en fagperson på helsestasjon for ungdom eller du kan ringe Ungdomstelefonen. Du kan også chatte med helsepersonell på ungdomsklinikken Sex og samfunn eller Yoychat. Da får du mulighet til å reflektere og samtale om dette, og du vil bli mer klar over hva du tenker, føler og mener.
Du kan også ta kontakt med skeiv ungdom. Da vil du få et nettverk med andre som lurer på om de er homofile eller som allerede har funnet ut av det. 
Vær stolt av den du er!


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du lesbisk, bifil eller homofil?

Flagg i regnbuefarger

Eller lurer på om du kanskje er det? I ungdomstida prøver man å finne ut hvem man er, hvordan man skiller seg fra andre eller hva som er spesielt med akkurat meg.

Les mer

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

- Jeg er homofil, men tør ikke si det til noen

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Jeg er homofil, men jeg er redd for å fortelle det til familie og venner. Hva skal jeg si, og hva hvis de ikke takler det?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Chat om seksualitet og få svar om prevensjon i chatbot

Sex og samfunn

Lurer du på noe om seksualitet, seksuell helse eller prevensjon? Da kan du få svar på chat med fagpersoner eller chatbot'en på Sex og samfunn.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil og skeiv
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil og skeiv