Hopp til hovedinnholdet

Jente på 15 år, tror hun er trans?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 15 år og tror jeg er trans. Jeg er litt forvirret og tør ikke snakke med noen om det. Hva burde jeg gjøre?

Besvart 17.10.2018 18:35
 

Svar
Hei

Så fint du tar kontakt!

Det kan oppleves krevende å skulle bryte kjønnsnormene i samfunnet. Derfor er det ikke vanskelig å forstå at du synes det er utfordrende å skulle utforske det du føler på akkurat nå.

Noen kan som du selv beskriver, være usikre på om de har fått tildelt feil kjønn ved fødsel. Du er ikke alene om å være nervøs for å skulle fortelle om dette. Siden det er ganske krevende å gå rundt med en " maske" og spille skuespill i eget liv, blir det viktig at du kan få komme ut som deg selv på den måten som kjennes riktig ut.

For å finne mere ut av hva som kjennes riktig ut for deg, vil jeg anbefale deg å utforske de følelsene som du kjenner på med noen som har erfaring på området. Vil anbefale deg å ta kontakt med en sexologisk rådgiver i nærheten av hvor du bor, eller en helsesøster. Vedkommende kan støtte deg samt hjelpe deg med hva du kan si til de rundt.

Vil også anbefale deg å ta kontakt med Skeiv Ungdom  som har en egen undergruppe som også opplever at det kjønnet de fikk tillagt ved fødselen, ikke stemmer overens med egen opplevelse av kjønn. De kan komme med råd og tips til hvordan du kan ta plass som deg selv.

 

Fordi noen mangler kunnskap om det du opplever, kan du risikere å møte kritiske tilbakemeldinger fra de rundt, bare fordi de ikke vet hva dette handler om. Dette kan være viktig å tenke på, når du skal fortelle om det du kjenner på til andre. Det er like bra å være trans som noe annet, bare ikke så vanlig! 

Du er jo den samme som før, uavhengig hvordan du definerer deg selv. Likevel er vi mennesker skrudd sammen på en slik måte at det vi mangler kunnskap om, kan oppleves som veldig "rart" i starten. 

Dersom du ønsker å vite mer om de ulike måtene å være kjønn på, vil jeg anbefale deg å lese "mannen, kvinnen og meg" som er skrevet av Skeiv Ungdom i samarbeid med Foreningen FRI.  

Du kan også kontakte Ungdomstelefonen for flere innspill. Legger ved noen artikler du kan se på.

Håper dette svaret ga mening for deg, bare spør igjen dersom noe ble uklart!


Heier på deg og ønsker deg masse lykke til!

Hilsen helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Dette betyr transseksualisme

Gutt eller jente? (colourbox.com)

En person som får diagnosen transseksualisme opplever å ha fått tildelt feil kjønn ved fødsel. Her lærer du med om hva transseksualisme innebærer.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet