Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skal jeg støtte vennen min som er jente, men føler seg som gutt?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har en venn som føler seg som en gutt, men er født jente. Han har aldri oppført seg guttete untatt det siste året. Jeg vet at denne personen har slitt med depresjon og kropspress. Det er bare at jeg (og flere) ikke helt klarer å venne seg til det, fordi han er liksom... jentete? Jeg vet ikke helt, men nå vil han begynne med testosteron piller og skal stoppe jentepuberteten og alt. Jeg syns bare ting går så utrolig fort fremover og det er litt vanskelig. Hvordan skal jeg støtte denne personen? Jeg syns det er vanskelig fordi jeg tenker på denne personen som «hun».

Besvart 30.03.2019 17:25
 

Svar
Hei!

Jeg forstår at dette er vanskelig for deg. For en som er sikker på sin kjønnsidentitet er det vanskelig å se for seg at noen gjerne vil være et annet kjønn enn det de er født som.

Jeg synes det er veldig flott og modig at vennen din faktisk er åpen med deg om at vennen din egentlig føler seg som en gutt. Du vet mye om hva vennen din tenker om dette, så det er tydelig at dere snakker om det. Mange som er usikre på eget kjønn synes det er vanskelig å snakke om, men vennen din har valgt å være åpen. 

Det at vennen din vil stoppe jentepuberteten og ta testosteron er noe en lege må ta stilling til. Det er ikke slik at vennen din bare kan begynne med dette uten veiledning fra helsepersonell. Det er ganske klare og tydelige retningslinjer på hvem som får mulighet til det og når man skal begynne. 

Jeg synes du skal fortsette å være en god venn som støtter vennen din og har omsorg. Hvis vennen din skal gjennom et kjønnsskifte trenger han en god venn som er der for han. Kanskje er det lettere for deg hvis du er åpen med han om dine tanker? Det er lov for deg å si at du synes dette er vanskelig. 

Du kan også snakke med for eksempel helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor om dette. Det kan være godt å sette ord på tankene sine til noen som står utenfor. Kanskje du og vennen din kan snakke sammen med helsesykepleier? 

Du kan også ta kontakt med ungdomstelefonen. Her jobber det mennesker som har vært i samme situasjon som vennen din. De kan gi deg gode råd om hvordan du kan støtte vennen din.

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet