Hopp til hovedinnholdet

Opplever seg kjønnsflytende, har behov for topp-kirurgi.

Annet 17 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er 17 år og kjønnsflytende med en feminin kropp. Jeg har veldig lyst til å ta top surgery, men er usikker på reglene når det gjelder dette i Norge. Alle jeg kjenner som har tatt denne operasjonen er transmenn som får Testosterontilskudd, og jeg vet ikke om det er lov å ta operasjonen med tanke på at det ikke er noe tredje juridisk kjønn engang. Kunne dere opplyst meg rundt dette? Takk for svar.

Besvart 12.06.2019 23:50
 

Svar
Hei

Per idag er det kun personer med diagnosen F 64.0 transsexualisme, som får tilbud om topp-kirurgi slik at det blir betalt av det offentlige helsevesen. Denne diagnosen bygger på en tokjønnsmodell som frem til nå kun har gitt de som har opplevd seg som "gutter" eller "jenter" rett til kirurgi.

Denne diagnosen bygger på en gammel diagnosemanual (ICD 10) som nå skal byttes til en ny (ICD 11). Hjelpetilbudet vil da ikke lenger kun gjelde for personer som opplever å være innenfor tokjønnsmodellen, men også de som opplever å være mere kjønnsflytende. Dette er helt i henhold til de internasjonale retningslinjene i Standards of Care ( WPATH)

Det er derfor håp om at du vil få dekket hjelpen av det offentlige så snart de nye diagnosene blir brukt i praksis. Dette kan dog ta noen år. Frem til da må du nok dessverre betale inngrepet av egen lomme.

Vil anbefale deg å ta kontakt med ichatten.no for mere informasjon. Her svarer transkompetente hjelpere på det du måtte lure på, knyttet opp mot dette med kjønnsuttrykk og kjønnsidentitet.

Håper svaret var til hjelp for deg, ønsker deg masse lykke til!

Hilsen helsesykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

- Jeg er ikke trans, jeg er bare født i feil kropp

Aksel (ung.no)

Som barn nektet Nora å gå i kjole og skjørt. I dag heter Nora Aksel, og har det mye bedre nå som han er åpen om sin identitet.

Les mer

Jente eller gutt eller...?

Kjønn (colourbox.com)

Samfunnet er bygget på en to-kjønnsmodell. Den passer ikke alle.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet