Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan man starte hormonterapi?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hvis jeg vil begynne å ta hormon-piller for å endrr kjønn, kan jeg bestemme det selv? Hvor mye penger koster det å ta hormon-terapi? Kan jeg gjøre det uten at mine foreldre må få vite om det fra legen? En annen ting jeg lurer på, hadde jeg fått bedre resultater om jeg startet tidligere, større bryster, større rumpe, hofter osv? Hvordan kan man starte hormon terapi? Håper dette er riktig tråd, takk for svar.

Besvart 03.09.2019 22:12
 

Svar
Hei

Det er bare du selv som kan bestemme hva som blir riktig når det kommer til din kjønnsidentitet og behov for kjønnsjusterende behandling. Derfor er det i prinsippet også du selv som kan bestemme om du ønsker å starte på hormoner eller ikke.

Det viktigste med hensyn til denne kjønnsjusterende behandlingen, er å sikre at du selv er innforstått med de endringene dette medikamentet kan ha for kroppen din, samt at du har realistiske forventninger med hensyn til resultat. 

Legen sin hjelpeoppgave blir derfor å kartlegge at din opplevelse av å ha fått tildelt feil kjønn ved fødsel, ikke bedre kan forklares av noe annet enn kjønnsinkongruens. Dette blir viktig for å kunne gi deg den riktige hjelpen.

Det er jo ikke slik at du kan overbevise noen andre om din kjønnsidentitet. Det finnes jo ingen blodprøver, spørreskjema eller røntgenstråler som kan "bevise" hva du er. Det viktigste for legen din blir derfor å kartlegge om du er i stand til å ta en slik informert beslutning når det kommer til egen kropp, samt å sjekke at kroppen din har et godt fysisk utgangspunkt før hormonoppstart.

Hvis du ønsker å starte på kjønnsjusterende behandling, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din som videre kan henvise deg til en psykolog på DPS. Vedkommende psykolog kan deretter henvise deg videre til Rikshospitalet (NBTS) som per idag har landsfunksjon på behandling av transseksualisme slik at det ikke koster deg noe. På NBTS kan du få hjelp til å justere kroppen din slik at den stemmer bedre overens med den kjønnsidentiteten du opplever å ha. 

Det er også mulig å starte opp med kroppsjusterende hormonbehandling utenom Rikshospitalet, men da må du kontakte en transkompetent lege som har erfaring med å administrere hormoner. 

Vet ikke hvor du bor hen i landet, men vil anbefale deg å ta kontakt med Foreningen FRI for mere info og oversikt over ulike leger. Denne hormonbehandlingen er dessverre noe du selv må koste, da den blir gitt utenom Rikshospitalet.

Vil også anbefale deg å ta kontakt med ichatten.no for mere informasjon. Her svarer transkompetente hjelpere på det du måtte lure på knyttet opp mot denne prosessen.

Skeiv Ungdom har også en egen undergruppe som også opplever at det kjønnet de fikk tillagt ved fødsel, ikke stemmer overens med egen opplevelse av kjønn. Her kan du få hjelp og tips av andre som er/ har vært i samme situasjon som deg.

Håper dette svaret var til hjelp for deg, ønsker deg masse lykke til!

Hilsen helsesykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg er ikke trans, jeg er bare født i feil kropp

Aksel (ung.no)

Som barn nektet Nora å gå i kjole og skjørt. I dag heter Nora Aksel, og har det mye bedre nå som han er åpen om sin identitet.

Les mer

Dette betyr transseksualisme

Gutt eller jente? (colourbox.com)

En person som får diagnosen transseksualisme opplever å ha fått tildelt feil kjønn ved fødsel. Her lærer du med om hva transseksualisme innebærer.

Les mer

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet