Hopp til hovedinnholdet

Hvordan fortelle familien om ønsket operasjon?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er gutt 18 år. Jeg lurer på hvordan jeg skal fortelle famillien min at jeg har lyst til å operere meg som jente å er det noe god i det med tanke på aldern min? Hvordan vill folk reagere? Jeg har alltid lurt på mitt kjønn, hvordan fungerer dette å vill jeg få jente stemme om jeg går igjennom det eller blir jeg sittende med gammel gubbe stemme? er det noen fordeller å ulemper?

Besvart 16.09.2019 10:36
 

Svar
Hei

Det er jo bare du selv som kan vite hva som er riktig for deg når det kommer til egen kjønnsidentitet og kropp. Hvis det er slik at du opplever å være en kvinne så er det jo det du er. Du skal ikke måtte overbevise noen om denne opplevelsen, siden den er subjektiv og ikke kan måles objektivt av andre.

Hvis det er slik at du likevel er usikker på dette med kjønn, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med noen som kan utforske dette sammen med deg. Her kan det være lurt å kontakte en sexolog.

Det er ikke så lett å si hva de andre rundt deg vil tenke. Likevel så er jo ikke vi mennesker født i en boble. Vi er jo alle endel av et samfunn som gjensidig påvirker hverandre med utgangspunkt i hvordan vi uttrykker oss.

Hvis det er slik at du ønsker å starte på en kroppsjusterende behandling, så vil jo dette også påvirke menneskene rundt deg. Hvis de andre ser at du endrer kjønnsuttrykk, så vil du nok få endel spørsmål fordi mange faktisk lurer på hva som skjer.

Derfor kan det være lurt å si noe om det du opplever til de som står deg nære. Ikke fordi du blir mere  «jente» av det, eller at de har noe krav på å få vite hva som er ditt kjønn, men fordi de da kan være en god støtte i den prosessen som du nå ønsker å gå inn i. 

Når det kommer til hva du kan si til foreldrene dine, så finnes det mange måter å gjøre dette på, men det viktigste blir å gjøre det på en måte hvor du føler deg trygg.

Noen synes det kan være greiest å bare si det som det er, nemlig at de opplever at kroppen ikke helt stemmer med det kjønnet de føler seg "inni". At de har fått tildelt feil kjønn ved fødsel. 

Ved å si det ansikt til ansikt kan du svare på eventuelle spørsmål som måtte komme. Andre har også hatt god erfaring med å bare dele det i brevs form, skrive en mail eller lignenede. 

Fordi noen foreldre kan mangle kunnskap om det du opplever, kan du risikere å møte mange spørsmål, bare fordi de ikke vet hva dette handler om. Dette kan være viktig å være forberedt på. Vi mennesker er skrudd sammen på en slik måte at det vi mangler kunnskap om, kan oppleves som veldig "rart" i starten. Likevel kan det jo også være slik at de ikke blir særlig overrasket?

Dersom foreldrene dine ikke helt forstår hva det er du kjenner på, kan du gi de mere kunnskap. Her ved å oppmuntre de til å lese "mannen, kvinnen og meg" som er skrevet av Skeiv Ungdom i samarbeid med Foreningen FRI.  

Det er aldri for seint å starte på kjønnsjusterende behandling, men jeg tenker det er viktig at du reflekterer over de endringene som du har behov for. Siden du allerede har gjennomgått en maskulin pubertet, så kan ikke denne reverseres. Ved å ta feminiserende kirurgi kan du få endret på noen trekk som vil gjøre deg mere kvinnelik, men det vil ikke kunne endre på stemmen din. Denne kan du likevel trene for å få lysere dersom dette er viktig for deg. Likevel er det viktig å tenke på at kvinner finnes i alle mulige varianter!

Du kan også kontakte ichatten.no for flere innspill. Her svarer transkompetent helsepersonell både voksne og unge. Kanskje kan du også be foreldrene dine om å ta kontakt med chatten dersom de lurer på noe som du ikke kan svare på? 

Håper dette svaret var til hjelp for deg, legger ved noen artikler du kan se på.

Ønsker deg masse lykke til!

 

Hilsen helsesykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

- Jeg er ikke trans, jeg er bare født i feil kropp

Aksel (ung.no)

Som barn nektet Nora å gå i kjole og skjørt. I dag heter Nora Aksel, og har det mye bedre nå som han er åpen om sin identitet.

Les mer

Dette betyr transseksualisme

Gutt eller jente? (colourbox.com)

En person som får diagnosen transseksualisme opplever å ha fått tildelt feil kjønn ved fødsel. Her lærer du med om hva transseksualisme innebærer.

Les mer

Mitt liv som transperson

Luca (foto: ung.no)

Det kan være frustrerende å oppdage at man ikke føler seg hjemme i kjønnet man er. Kanskje føler du at du kunne ønske at kjønnet ditt var motsatt, eller kanskje kan du tenke deg å være litt av begge deler. Luca er født kvinne, men er i dag mann. Her deler han sin erfaring.

Les mer

Jente eller gutt eller...?

Kjønn (colourbox.com)

Samfunnet er bygget på en to-kjønnsmodell. Den passer ikke alle.

Les mer

Hva er en sexolog?

Hilsen sexologen, ung.no

Fra januar 2017 har en ny gruppe fagpersoner begynt å svare på spørsmål på ung.no – sexologer. Lurer du på hva en sexolog er og hva de kan svare på? Da kan du lese om det her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet