Hopp til hovedinnholdet

Har lyst til å bytte kjønn

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 18 år jeg har glemt min kode så jeg skriver det igjen. jeg har veldig lyst til å bytte kjønn, får jeg pupper å jente stemmer osv? hvordan er det denne prosessen egentlig fungerer å er det forsent som 18 åring? å hvordan forteller jeg dette til min famillie? jeg har tenkt på dette i over 5 år å jeg liker også å gå i jente klær og dette gjør jeg i skjul for min fammilie. Vennlig hilsen Gutt på 18 år

Besvart 18.09.2019 18:59
 

Svar
Hei

Det er aldri for seint å starte på kjønnsjusterende behandling, men jeg tenker det er viktig at du reflekterer over de endringene som du har behov for. Siden du allerede har gjennomgått en maskulin pubertet, så kan ikke denne reverseres.

Ved å ta feminiserende kirurgi kan du få endret på noen trekk som vil gjøre deg mere kvinnelik, men det vil ikke kunne endre på stemmen din. Denne kan du likevel trene for å få lysere dersom dette er viktig for deg. Likevel er det viktig å tenke på at kvinner finnes i alle mulige varianter!

Dersom du skulle ønske å starte på hormonet østrogen, vil du kunne få brystutvikling. Det er også mulig å operere inn brystproteser dersom det er viktig for deg.

Når det kommer til hva du kan si til foreldrene dine, så finnes det mange måter å gjøre dette på, men det viktigste blir å gjøre det på en måte hvor du føler deg trygg.

Noen synes det kan være greiest å bare si det som det er, nemlig at de opplever at kroppen ikke helt stemmer med det kjønnet de føler seg "inni". At de har fått tildelt feil kjønn ved fødsel. 

Ved å si det ansikt til ansikt kan du svare på eventuelle spørsmål som måtte komme. Andre har også hatt god erfaring med å bare dele det i brevs form, skrive en mail eller lignenede. 

Fordi noen foreldre kan mangle kunnskap om det du opplever, kan du risikere å møte mange spørsmål, bare fordi de ikke vet hva dette handler om. Dette kan være viktig å være forberedt på. Vi mennesker er skrudd sammen på en slik måte at det vi mangler kunnskap om, kan oppleves som veldig "rart" i starten. Likevel kan det jo også være slik at de ikke blir særlig overrasket?

Dersom foreldrene dine ikke helt forstår hva det er du kjenner på, kan du gi de mere kunnskap. Her ved å oppmuntre de til å lese "mannen, kvinnen og meg" som er skrevet av Skeiv Ungdom i samarbeid med Foreningen FRI.  

Du kan også kontakte ichatten.no for flere innspill. Her svarer transkompetent helsepersonell både voksne og unge. Kanskje kan du også be foreldrene dine om å ta kontakt med chatten dersom de lurer på noe som du ikke kan svare på? 

Håper dette svaret var til hjelp for deg, legger ved noen artikler du kan se på.

Ønsker deg masse lykke til!

Hilsen helsesykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette betyr transseksualisme

Gutt eller jente? (colourbox.com)

En person som får diagnosen transseksualisme opplever å ha fått tildelt feil kjønn ved fødsel. Her lærer du med om hva transseksualisme innebærer.

Les mer

Hva er en sexolog?

Hilsen sexologen, ung.no

Fra januar 2017 har en ny gruppe fagpersoner begynt å svare på spørsmål på ung.no – sexologer. Lurer du på hva en sexolog er og hva de kan svare på? Da kan du lese om det her.

Les mer

- Jeg er ikke trans, jeg er bare født i feil kropp

Aksel (ung.no)

Som barn nektet Nora å gå i kjole og skjørt. I dag heter Nora Aksel, og har det mye bedre nå som han er åpen om sin identitet.

Les mer

Mitt liv som transperson

Luca (foto: ung.no)

Det kan være frustrerende å oppdage at man ikke føler seg hjemme i kjønnet man er. Kanskje føler du at du kunne ønske at kjønnet ditt var motsatt, eller kanskje kan du tenke deg å være litt av begge deler. Luca er født kvinne, men er i dag mann. Her deler han sin erfaring.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet