Hopp til hovedinnholdet

Vet man når man er 13 år om man er aseksuell?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg tror jeg er aseksuell men er ikke sikker, kan man man vite det når man er 13 år eller er finner jeg det ut når jeg blir elder? +++ jeg liker ikke klemmer og folk tar hånda over skulderen osv. Jeg bare liker det ikke.

Besvart 16.09.2019 19:04
 

Svar
Hei jente 13 år. 

Det er kanskje noen som i en alder av 13 år mener de er aseksuelle. Vanligvis er man mye eldre før man definerer seg selv som aseksuell. 

Aseksualitet handler ofte om at en ikke vil ha seksualitet med andre. Se artikkelen for mer informasjon om dette. 

Noen ungdommer tenker kanskje at det er det de er, men så senere blir bedre kjent med seg selv, og andre, og finner ut at de ikke er det. 

Det er endel som ikke liker klemmer og som heller ikke liker at folk tar hånda over skulderen deres. Men dette handler ikke om seksualitet. Dette handler ofte om at noen tar klemmer eller stryker hånda over armen/skulderen uten å ha spurt om det er greit. Dette er ofte folk som selv ønsker å ha slik form for nærhet til en, uten at en selv får sagt i fra at man ikke vil det. Kanskje er det en onkel, faren til en venninne, en gammel-tante eller andre som ikke står en så nær. Det kan også være andre, som selv mener de står en så nær at de tror det er greit. 

Noen voksne og også noen ungdommer forstår ikke dette med grenser og hvordan man skal forholde seg til andres grenser. Kanskje tror de at det er greit at en klemmer eller tar på den andres skulder eller arm. 

Det er veldig mange ungdommer som klemmer hverandre mye. Det er kanskje blitt en "klemme-kultur", og så glemmer en å spørre om det er greit eller ikke. 

Hvis en merker alt noen vil klemme eller ta på en, er i ferd med å gjøre det, kan en rygge, gå bakover og samtidig holde opp en hånd for å vise at man stopper den andre. Så kan en si at en ikke ønsker å bli klemt eller strøket på. Hvis du er venn med personen eller liker personen, kan du bare forklare at du ikke liker klemmer eller å bli strøket på så godt, men at du gjerne vil være venn med den. 

Det er du som bestemmer over hele kroppen din! Det innebærer at du bestemmer hvem du ha eller gi klem til, hvem som får ta på skulderen din, eller andre fysiske berøringer. 

Hvis noen gjør noe som du ikke vil, må du snakke med en av dine foreldre/foresatte slik at de kan hjelpe deg å sette en stopper for det. 

Du kan snakke med helsesykepleier om dette. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her. Da slipper du å så så mye til å begynne med. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aseksuell eller aromantisk?

Ungdom, gutt og jente

Det er mye fokus på sex i samfunnet vårt. Film, reklame og blader kan ofte gi oss inntrykk av at sex er en selvsagt del av alles liv. Sånn er det nødvendigvis ikke.

Skrevet av Skeiv ungdom.

Les mer

Sett dine egne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle har rett til å sette sine egne grenser for hvor nærgående andre får være. Noen må stoppe opp et godt stykke unna, andre får lov til komme næmere, og noen får komme veldig tett.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet