Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg forvente av leger og sykehus, hvordan undersøker de smerter?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. Ganske ofte i en stund har jeg hatt akutte smerter i brystet og inni høyre armen. Jeg blir også veldig sliten selvom jeg ikke er overvektig og jeg er i form. Jeg har ganske ille psykiske lidelser så fysisk smerte kan komme av dette, men jeg vet jo ikke uten å sjekke og jeg vil ikke risikere noe. Men jeg har et problem, jeg er transeksuell som gjør at jeg er livredd for leger og sykehus fordi de må behandle meg som noe jeg ikke er, så jeg tør ikke å fortelle noe for å få det sjekket. Kunne dere kanskje fortelle meg litt om hvordan legesjekker fungerer? Og hva de gjør? Og hva jeg kan forvente hvis jeg skal til legen med dette?

Besvart 24.09.2019 14:50
 

Svar
Hei kjære deg!


De smertene du har i brystet og høyre arm kan komme av mange ulike årsaker. Du har helt rett i at psykiske vansker også kan vise seg som fysiske smerter noen ganger. Ting vi sliter med kan «sette seg i kroppen» og føre til smerter og plager. Men en skal likevel aldri konkludere med at noe er psykisk, før en har undersøkt grundig. Så du bør gå til lege for å få sjekket opp dette. Da kan du få mer konkrete svar på hva disse smertene kommer av.

Det vanligste, ved smerter, er at man først går til fastlegen. Jeg kan ikke garantere noe, men kan prøve å si hva jeg tror vil hende: 

Legen vil nok be deg kle av deg på overkroppen. Da kan legen lytte på hjertet. Da lytter legen med stetoskop i området rundt venstre brystvorte og mot brystbeinet, og også på høyre side av brystkassen. Så lytter nok legen på lungene. Det er kanskje naturlig at legen også kjenner på armen din, spesielt på armhulen, og der du har smerter. Til en grundig kroppsundersøkelse hører egentlig også med, at man både lytter med stetoskop og klemmer på magen (med hendene). 

Legen kan ønske å ta blodtrykket, med mansjett rundt overarmen(e). Det kan bli aktuelt å ta et EKG. Det gjør man vanligvis på et annet rom, og det er ofte en annen medarbeider på kontoret som da setter fast elektrodene på ulike steder på brystkassen (mest frampå). Disse må settes direkte på huden, så her har man på minst mulig klær på overkroppen. Jeg vil tro legen også ønsker å ta noen standard blodprøver. 

Litt avhengig av hva legen finner og mistenker, så kan det kanskje bli aktuelt at du blir sendt på røntgen av hjerte/lunger, til hjertespesialist, lungespesialist, videre til ultralyd av hjertet (på sykehus) osv. Dette kan jeg ikke si noe sikkert om, det er det legen din som bestemmer. 

Alle som oppsøker helsevesenet, har krav på å bli møtt med respekt. Dessverre har ikke alle i helsevesenet nok kunnskap om det å være trans (enda), og det er dumt det er slik, og dumt at det går utover pasientene. 

Det kan kanskje være lurt at du er åpen og bare sier det som det er til fastlegen din - si det du skriver her, at du frykter å bli behandlet som noe du ikke er. Kanskje kan legen formidle det til sykehuset, hvis du blir henvist. 

Uansett tenker jeg at du bør få dette sjekket ut. Og så håper jeg at du får en grei opplevelse. Si gjerne i fra om noe ikke er greit. De fleste som gjør noe feil, gjør det kanskje av ubetenksomhet, og tar det gjerne til seg når de lærer mer. Alt godt!

 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Mitt liv som transperson

Luca (foto: ung.no)

Det kan være frustrerende å oppdage at man ikke føler seg hjemme i kjønnet man er. Kanskje føler du at du kunne ønske at kjønnet ditt var motsatt, eller kanskje kan du tenke deg å være litt av begge deler. Luca er født kvinne, men er i dag mann. Her deler han sin erfaring.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet