Hopp til hovedinnholdet

Hjelp til å styre sinneutbrudd?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei :) Håper jeg kan få litt hjelp med dette, var veldig usikker på hvor jeg skulle plassere problemet mitt som handler om temperament. For ca. 3 mnd sider oppdaget jeg noe min kjæreste hadde gjort. Han hadde hatt kontakt med en annen jente, med en tone som jeg helst skulle sett ikke var der. Jeg opplevde dette som et kjempe svik og ble såret værre. Likevel tok jeg valget å fortsette å være sammen med han, vi har det bra, jeg føler at det ikke helt kan bli det samme som før, men prøver å ta tiden til hjelp. Uansett, etter denne hendelsen har jeg oppdaget en stor forandring ved temperamentet mitt. Jeg kan bli så sinna at jeg ikke vet hva jeg gjør. Noen ganger går det alt for langt, det vil si, jeg smeller dører, kaster ting veggimellom, skriker ut forferdelige fraser osv. Jeg blir rett og slett et monster! Utbruddene går sjeldent utover andre enn kjæresten, da det er han som "trykker på de rette knappene".. eller hva jeg skal si. Jeg lurer på om dette er alvorlig, om jeg burde få hjelp på noe vis? Temperamentet skremmer meg, og han! Helt plutselig kan jeg gå inn i tilstanden. Har prøvd å tenke over hva som trigger meg, og om det har noe med det som skjedde å gjøre - grunnen til at jeg har mistanke om det er at jeg sliter veldig med å komme over det. Har aldri hatt problemer med å styre sinnet mitt før. Trenger råd og tips om hva jeg skal gjøre? Hilsen sinnataggen

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente på 17,

Takk for mail. Du sier ikke hva som skjedde mellom kjæresten din og den andre jenta, men det er opplagt at du opplevde det som et kjempesvik og ble såret. Du setter sinneutbruddene klart i sammenheng med denne hendelsen. Jeg vil gi deg noen kommentarer og noen mulige tips og råd som du ber om.

Når vi mennesker (uansett alder) opplever svik fra en kjær person, mister vi for kortere eller lengre tid tillit til vedkommende - og noen ganger også til andre mennesker. Det tar tid å våge å stole på noen igjen. For hvordan kan man tro på noen når den man stolte mest på sviktet? Det kjennes plutselig som om man beveger seg på gyngende grunn. Det kan høres ut som at når du får denne fornemmelsen igjen (noe trigger utrygghet eller kan tolkes som svik?) reagerer du med sinneutbrudd. Når vi mennsker kjenner oss truet (like gjerne av en indre følelse som en ytre fare) reagerer vi instinktivt ved kjempe/flykte eller underkastelse (dvs det er den mer primitive delen av hjernen som reagerer), dersom ikke evnen til refleksjon og vurdering kobles inn. Det kan høres ut som du "går i svart" og reagerer som en løvinne, og det skremmer deg. Du angriper han som har skapt denne følelsen av truethet og fare (for å miste?), og tenkningen din kobles først inn etterpå? 

Du har aldri hatt problemer med å kontrollere sinnet ditt før. Derfor tror jeg du har rett når du kobler hendelsen og reaksjonen din. Ofte er det da sånn at hvis noe (dere snakker om eller måten din kjæreste er på) trigger de samme følelsene, reagerer du som det er fare og går i kamp. Noen ville kanskje bli fortvila og gråte, noen ville bli redd og helt "frossen", noen - som du - blir rasende. Derfor handler kanskje ikke dette bare om å lære sinnemestring (som du kan google på og finne mulige hjelpetiltak)? Men også om tillitsbrudd? Dere er unge, men hvis du vil fortsette å være i dette parforholdet, vil jeg anbefale at dere tar kontakt med et familievernkontor (www.bufetat.no/familievernkontor) og får noen timer der? Det er gratis og de har taushetsplikt. Kanskje kan dere der få hjelp til å snakke gjennom det som har skjedd, slik at du får koblet inn evnen til å vurdere situasjonen (vite at det handler om dengang - ikke nå) og finne andre måter å møte situasjonen enn sinne. Du har stor evne til å reflektere og sette ting i sammenheng - kanskje du skulle begynne å lage deg en tankebok, hvor du skriver ned hendelser, tanker og følelser? Kanskje kan du prøve å kjenne hvilken følelse som ligger under raseriet? Fortvilelse, frykt for å miste? Er det noen nære i livet ditt som har utløst den sammen opplevelsen av uttrygghet/svik? Det kan være at dette er første gang du opplever det, eller kanskje henger reaksjonen din sammen med noe som har skjedd tidligere i livet ditt?

Jeg ønsker deg lykke til med utforskningen og håper noe av dette kan være nyttig.

Med vennlig hilsen  familieterapeuten/ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet