Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldrene hennes tvinge henne til å gå i jenteklær?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei , jeg er en jente på 15, det er to ting eg lurer på og håper eg kan få svar 1: er det greit at en jent på 15 årsalderen går og kjøper seg noen klær fra gutte avdelingen? Jeg får egentlig ikke lov men klarer å overtale faren min å kjøpe noen få hettegebsere fra gutte avdelingen heller i en gutte butikk, heller har de en grunn til å nekte meg å kjøpe 2: jeg er en jente som sagt men helt siden jeg var liten så har jeg ikke likt å gå med jente klær, jeg har som oftes lik interreser som gutter, og nor eg var liten så hadde jeg mange gutte venner. I dag så bruker eg ikke sminke, eg går bare i , en slakk dongeribukse.Og en slakk t-shorte oh en hettegenser siden det er slik eg føler e behaglig. Moren min e ganskesur på meg pågrunn av dette. Hun mener eg bør gå med stramme klær og bruke sminke og like det samme som andre jenter. Slik har hun sakt siden eg gikk i 4. Og en god stund tvingte hun meg å gå i jente klær,uansett om eg hatet det, ee dette riktig? Og hvorfor føler eg meg som gut

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år

Takk for viktige spørsmål som mange lurer på!

Dette høres ikke greit ut, skjønner godt at du hater at foreldrene dine tvinger deg i å gå i klær som du ikke føler stemmer med den du er.

Du kan selv bestemme hva som er riktig for deg, når det gjelder hvilke klær du vil gå i! Alle mennesker har rett til å få kle seg på den måten som kjennes riktig ut for seg. Det samme gjelder hvordan du har lyst til å uttrykke ditt kjønn.

Det er ikke slik at vi mennnesker er enten eller, jente eller gutt. Noen føler at de er litt begge deler, andre ønsker ikke å definere seg inn i et bestemt kjønn.

Det er samfunnet vårt som har organisert seg rundt todelingen av kjønn. Det er også kulturen som har bestemt hvordan vi skal gjøre enten det ene eller andre. Det er ikke slik at det finnes en spesiell måte å være gutt eller jente på, selv om normene prøver å overbevise oss om dette.

Min erfaring er at det er viktig for alle oss mennesker å kunne få uttrykke oss selv på den måten som kjennes riktig ut. Fordi vi mennesker er forskjellige, er det derfor utallige måter å gjøre dette på, og ingen fasit!

For noen av oss er det slik at det kjønnet vi fikk tildelt ved fødselen, ikke stemmer med det kjønnet vi føler oss som. Noen kan oppleve dette slik som du, allerede fra de er små. Dette er en naturlig og fin variasjon av oss mennesker, og ikke noe som er verken sykt eller farlig.

For noen kjennes det likevel veldig viktig å få korrigert det "ytre" kjønnet, slik at det stemmer mer med den "indre" opplevelsen. Dette kan foreksempel være slik du beskriver, å gå i klær som er mere "guttete".

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med noen som har transkompetanse og som er transpositive. De kan hjelpe deg med å snakke med foreldrene dine, slik at du kan få blomstre som den du er! Legger ved noen artikler du kan se på.

Hvis du bor i Oslo, er du hjertelig velkommen til helsestasjon for LHBT ungdom. Du kan også kontakte Skeiv ungdom for å komme i kontakt med andre som kjenner på det samme som du. De vil også kunne sette deg i kontakt med hjelpere i nærheten av der du bor. HBRS har også en egen ungdomsorgansisasjon du kan høre med.

Dette er du ikke alene om, finn flokken din!

Heier på deg og ønsker deg masse lykke til :)

 

Hilsen Ingun 

 

Helsesøster
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet