Hopp til hovedinnholdet

Er genderfluid, har lyst til å utforske litt mer guttete klær.www.fftpn.no

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei For ca et halvt år siden begynte jeg å lure på om jeg var genderfluid. Jeg tenkte mye på det men så føltes det ikke rett og jeg sluttet å tenke på det. Nå har tanken komt tilbake og jeg ønsker jeg var gutt. Men jeg føler meg også som en jente. Begge deler liksom. Jeg har lyst til å gå i litt mer guttete klær men føler det blir rart å spørre mamma om det. Jeg vet egentlig ikke hva jeg skal gjøre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du holder på å utforske deg selv og hvem du er. Du er ikke alene om å kjenne på følelsen av å være genderfluid. Flere som deg opplever at det kjønnet de fikk tillagt ved fødselen, ikke stemmer helt overens med det kjønnet de føler seg som.

Det er bare den som "bor i kroppen" som kan si noe om hva som kjennes riktig ut for seg. Dette er ikke noe som kan bestemmes av andre.

Vet ikke hvor lenge du har kjent på disse følelsene? Noen kan oppleve at ting er litt annerledes allerede fra 2- 3 års alder. Andre kan oppdage dette senere i livet.

Opplevelsen av å ha / være et kjønn er forskjellig. Det er viktig at du får hjelp til å være det kjønnet du opplever å være, på den måten som kjennes riktig ut for deg. Kjønnsidentiteten sitter på en måte mellom ørene, og ikke bare mellom beina.

Mange tror at vi bare har to kjønn, mann og kvinne. Likevel finnes det et mye større mangfold enn dette. Hvis man tenker "ekstremvarianten" av kvinne og mann, på hver sin ende av en skala, er det flere som opplever å være litt mer i midten. Noen føler at de flyter litt mellom opplevelsen av å være både jente og gutt, mens andre opplever å være begge deler på samme tid. Her finnes det altså ingen felles fasit som gjelder for alle, det er bare du selv som kan definere deg på den måten som kjennes riktig ut!

Det er helt essensielt for den psykiske helsa vår, å kunne få være oss selv på ekte. Derfor tenker jeg det er kjempeviktig, at du forteller om de tankene du har til noen som kan støtte deg. Helsesøster kan være en fin person å prate med. Vedkommende kan også hjelpe deg med hva du kan si til mammaen din med hensyn til de klærne du ønsker å gå i.

Hvis det er slik at helsesøster ikke har så mye kompetanse på feltet, er mitt råd til deg å ta kontakt med noen som har det. 

Vil anbefale deg å snakke med Skeiv Ungdom, som har en egen undergruppe som også opplever at det kjønnet de fikk tillagt ved fødsel, ikke stemmer overens med egen opplevelse av kjønn.

Du kan også ta kontakt med foreningen for Transpersoner (fftm).

Ring Ungdomstelefonen for flere råd. 

Hvis du bor i Oslo, kan du kontakte helsestasjon for LHBT ungdom, for videre hjelp.

Heier på deg og ønsker deg masse lykke til!

Hilsen Ingun

Helsesøster og sexologisk rådgiver
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet