Hopp til hovedinnholdet

Født jente, men føler seg som gutt.

Annet 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en 14 åring født jente som har veldig problemer med å forstå hva jeg prøver å komme frem til, egentlig. Jeg hater når familie/venner eller folk på skolen som kaller meg jenta mi/flott dame og når vi blir delt inn i jente-gutte grupper og jeg må være med jentene etc. Jeg skulle ønske jeg var født gutt, og er attracted til gutter som om jeg var en homofil gutt selv. Men jeg hadde ikke ville vært en stygg 40 år gammel mann uten hår, jeg ville heller vært pen og feminin med former og ingen ansiktshår. Det eneste jeg absolutt HATER og vil grine av er når jeg kommer på at jeg får bryst og mensen og har en livmor. Hver gang jeg hører folk snakke om det bare stenger jeg helt av. Jeg er helt ok med å bli kalt hun, så lenge jeg kunne fått operasjon og fjernet kroppsdeler. Jeg er frustrert fordi jeg vet jeg aldri kan være cis gutt. Er jeg bare forvirret? Kan jeg operere meg? Hvor gammel isåfall? Burde jeg snakke med noen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du deler det du kjenner på. Du skal vite at du ikke er alene om å ha de følelsene som du beskriver. Flere som deg opplever at det kjønnet de fikk tillagt ved fødselen, ikke helt stemmer overens med det kjønnet de føler seg som.

Du er en naturlig variasjon av oss mennesker. Fordi opplevelsen av å ha / være et kjønn er forskjellig, er det viktig at du får hjelp til å være det kjønnet du opplever å være, på den måten som kjennes riktig ut for deg.

Det er jo ikke vanskelig å forstå at du opplever det problematisk å bli delt inn i grupper hvor du ikke føler tilhørighet. Det at kroppen endrer seg i en retning  som kjennes "feil", vil også være smertefullt. 

Min erfaring, som støttes av forskningen som har blitt gjort på omerådet, viser at det er helt essensielt for den psykiske helsa vår, å kunne få være oss selv på den måten som kjennes riktig ut. 

Du skriver at du skulle ønske du var født som gutt og at du er frustrert over at du aldri kan bli en CIS person.

Jeg vil du skal vite at det finnes muligheter for å få det ytre til å stemme bedre overens med din indre opplevelse av kjønn, og at du selv skal kunne definere deg inn i den kjønns - kategorien som kjennes riktig ut for deg. Tiltross for dette vil du jo aldri kunne bli en CIS mann.

Likevel er det jo slik for de fleste av oss, at vi må utfordre oss selv på ting i livet som ikke ble helt slik som vi hadde ønsket oss i utgangspunktet. Det handler jo også om å forsone seg med de kroppene vi har, men det trenger ikke stoppe oss fra muligheten til å leve gode liv.

Vil derfor anbefale deg å snakke med noen, slik at de kan hjelpe deg med å få den ytre kroppen til å stemme mere overens med din indre opplevelse av kjønn. Vet ikke hvor du bor hen i landet, men vil anbefale deg å ta kontakt med en sexologisk rådgiver.

Per idag er det bare Rikshospitalet i Oslo (NBTS) som kan "behandle" mennesker som opplever å ha fått tillagt feil kjønn ved fødsel, slik at det blir dekket av folketrygden. Dette betyr da at det ikke vil koste deg noe. For å komme dit til vurdering, må du først ha fått henvisning fra en psykolog (BUP). For å få henvisning til psykolog kan du kontakte fastlegen din.

Hvis du bor i Oslo, kan du kontakte helsestasjon for LHBT ungdom. Vi har også oversikt over ulike hjelpere som kan støtte deg videre i prossessen der du bor.

Du kan også kontakte Skeiv Ungdom som har en egen ungdomsgruppe som opplever at det kjønnet de fikk tildelt ved fødsel, ikke stemmer overens med egen opplevelse av kjønn.

Du kan også ta kontakt med HBRS, som har en egen interesseorganisasjon for transseksuelle ungdommer.

Vet ikke om dette ga mening? Bare spør igjen dersom noe er uklart. Legger ved en artikkel du kan se på.

Ønsker deg masse lykke til, tiden er en venn!

Hilsen Ingun

Helsesøster og sexologisk rådgiver
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet