Hopp til hovedinnholdet

Er en gutt som elsker å gå med skjørt og kjole, er dette normalt?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Jeg er en gutt som elsker å gå med skjørt og kjole. Jeg prøver å få gå med det daglig når jeg er alene hjemme. Da tar jeg meg det på når jeg kommer hjem og tar den av når noen andre kommer hjem. Jeg føler meg helt fantastisk når jeg går i kjole/skjørt. Føler meg som jeg har blitt en ny person. Jeg går også noen ganger med kjoler eller skjørt når de andre er hjemme, men da er jeg på rommet under dynen slik at de ikke ser det. Jeg har veldig lust til å begynne å gå med kjole eller skjørt oftere, og foran andre. Men tørr ikke å si det. Jeg har veldig lyst til å gå med det på 17. Mai osv. Føler meg mer konfertabel å gå med det enn dress. Når jeg ser de andre jentene som går i klassen eller skolen min har på kjoler, får jeg også lyst til å prøve den. Jeg søker på nettet og ser etter de kjolene de hadde, eller noen andre jeg synes var fine. Jeg vurder sykt om jeg skal kjøpe det, eller i hvertfall prøve det. Er det normalt at jeg liker å gå med dette? Og hvor kan jeg få prøvd det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 15 år

Takk for at du tar kontakt!

Når det gjelder spørsmålet ditt om det er normalt at en gutt liker å gå i kjole, så er det nok ikke det. Dette fordi normalen blir regnet ut ifra det som flertallet av oss gjør. Likevel tenker jeg ikke at dette er så viktig å ha fokus på, nettopp fordi det ikke er slik at flertallet har noen fasit på hva som er riktig å gjøre.

Det er nemlig like naturlig at gutter kan gå i kjole og såkalte "jenteklær", selv om det ikke så vanlig. Det er faktisk nedfelt i menneskerettighetene våre at vi mennesker skal få være oss selv på den måten som kjennes riktig ut for oss!

Det er jo litt rart å tenke på at dersom du hadde vært en jente som ønsket å kle deg i tradisjonelle "gutteklær", så tipper jeg ikke at dette hadde blitt noe tema i det hele tatt. Det er nemlig slik at jenter har større frihet til å kle seg "guttete" enn hva gutter har til å kle seg "jentete". Vi har faktisk et begrep som heter "guttejente" men ikke noe som heter "jentegutt".

Selv om det er de samme reglene som gjelder for å kle seg som en vil, uansett hvilket kjønn man tilfeldigvis har fått tildelt ved fødsel, så er dessverre ikke samfunnet vårt helt i stand til å forstå dette. Mange mener dessverre at gutter skal gå i en` type klær, mens jenter i en annen.

Siden normene og "reglene" rundt dette fremdeles er litt gammeldagse trenger vi derfor å få ny kunnskap. Jeg vil derfor anbefale deg å lese en brosjyre som handler litt om temaet, skrevet av Skeiv Ungdom. Den heter "mannen, kvinnen og meg" .Her kan du finne støtte til å være deg selv.

Fordi det kan være litt utfordrende å stå alene i å bryte kjønnsnormene, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med andre som har erfaring med dette. FTPN og Steensveen ressurssenter og Skeiv Ungdom kan være fine å prate med.

Du kan også kontakte Ungdomstelefonen for flere innspill. Legger ved en artikkel du kan se på.

Håper dette ga mening, ønsker deg masse lykke til med å ta plass som deg selv!

 

Hilsen 

Helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning - NACS

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet