Hopp til hovedinnholdet

Hvordan bytter man kjønn?

Jente 14 år
 

Spørsmål

hvordan bytter man kjønn?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år

Takk for at du tar kontakt!

Når det gjelder spørsmålet ditt rundt hvordan man kan "bytte" kjønn, så kan dette startes med å kontakte fastlegen. Det som da er viktig, er at det bare er personen selv som kan bestemme hvordan vedkommende har lyst til å være det kjønnet som kjennes riktig ut. Noen ønsker her å stoppe puberteten i den "gale" retningen, mens andre kun ønsker å endre navnet sitt til noe mere feminint eller maskulint.

Vi bruker ofte betegnelsen å "bytte kjønn". Likevel er det slik for mange at det mere handler om å bekrefte det kjønnet man føler seg som.

Hvis det er slik for deg at du ønsker å få kjønnsbekreftende behandling, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din som kan henvise deg til en psykolog. Vedkommende psykolog kan deretter henvise deg videre til Rikshospitalet (NBTS) som per idag har landsfunksjon på behandling av transseksualisme. På NBTS kan du få hjelp til å justere kroppen din slik at den stemmer bedre overens med den kjønnsidentiteten du opplever å ha. 

Ikke stå i dette alene, det finnes hjelp å få slik at det ytre kan stemme bedre overens med den indre opplevelse av kjønn. Legger ved noen artikler du kan se på.

Håper svaret ga mening, ønsker deg masse lykke til!

Hilsen 

Helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning - NACS

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg er ikke trans, jeg er bare født i feil kropp

Aksel (ung.no)

Som barn nektet Nora å gå i kjole og skjørt. I dag heter Nora Aksel, og har det mye bedre nå som han er åpen om sin identitet.

Les mer

Dette betyr transseksualisme

Gutt eller jente? (colourbox.com)

En person som får diagnosen transseksualisme opplever å ha fått tildelt feil kjønn ved fødsel. Her lærer du med om hva transseksualisme innebærer.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet