Hopp til hovedinnholdet

Usikker på om han egentlig ønsker å være jente, hvorfor er det så vanskelig?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er svert usikker på ting og jeg vet ikke hva jeg føler men jeg tror jeg ønsker å være jente men klarer ikke å finne svaret på hva jeg virkelig ønsker... Hvorfor er dette så vanskelig?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 20 år

Takk for at du tar kontakt og deler det du lurer på!

Når det gjelder begrepet kjønn, så deler vi ofte dette inn i ulike deler. Kjønnsidentiteten handler om hvordan vi opplever å være et kjønn, mens kjønnsuttrykket handler om hvordan vi gjør kjønn.

Hvis jeg leser deg riktig, så er du usikker på hva du ønsker å være når det kommer til kjønn. Slik er det for noen av oss og det er ikke så rart, det er nemlig ikke slik at det bare finnes to måter å være kjønn på. Man er ikke nødvendigvis 100 % jente eller gutt.

Noen føler at de kan svinge litt mellom opplevelsen av å være både jente og gutt, andre kan oppleve å være begge deler på samme tid. Noen finner seg til rette i begrepet genderfluid som på norsk kan oversettes med kjønnsflytende, mens andre bruker begrepet trans. Denne opplevelsen er ikke så vanlig, men likevel en helt naturlig variasjon av oss mennesker.

Desverre er det ikke alle som vet om de ulike måtene å være kjønn på. Normene våre signaliserer ofte at det er noen måter som er mere riktig enn andre, men det er det ikke. Det handler bare om at opplevelsen av å ha / være et kjønn er forskjellig. 

Vil derfor anbefale deg å lese "mannen, kvinnen og meg" som er en brosjyre skrevet av Skeiv Ungdom. Her kan du få noen nye tanker knyttet til dette med kjønn. Kanskje kan du finne den betegnelsen som du opplever passer best på deg selv.

Vil også anbefale deg å ta kontakt med Skeiv Ungdom, som har en egen undergruppe som også opplever at det kjønnet de fikk tillagt ved fødselen, ikke stemmer overens med egen opplevelse av kjønn. De kan komme med råd og tips til hvordan du kan ta plass som deg selv.

Du kan også kontakte Ungdomstelefonen for flere innspill. Legger ved noen artikler du kan se på.

Fortsett med å utforske de følelsene som du kjenner på. Del dette med noen som kan hjelpe deg med å utforske videre, for eksempel helsesøster eller en sexologisk rådgiver!

Håper dette var litt til hjelp, ønsker deg masse lykke til!

Hilsen 

Helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning - NACS

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet