Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Usikker på egen kjønnsidentitet, hvordan gå fram?

Annet 17 år
 

Spørsmål

Hei, har ett problem. Har nettopp sagt til psykolog om at eg er usikker på det å vær trans ftm. Har hatt det spørsmålet siden eg kom ut som homofil, flere har snakket om at jeg må være det pga hvordan jeg er og kler meg. Sjøl har eg tenkt på det lenge. Usikker på hvordan familie og venner vil ta dette om jeg velger å si noe. Sterk mening i fra far om at jeg kunne vær homofil men ikke trans. Er livredd for å bli kastet ut av mitt eget bosted, har kjæreste som er villig til å la meg bu der hvis noe skjer. Likevel gjør det vondt og jeg er ikke sikker på hvordan jeg skal gå fram. Er ikke begynt med hormon behandling eller lignende. Takk på forhånd.

Besvart 12.10.2017 19:45
 

Svar
Hei

Så fint du tar kontakt og deler det du kjenner på!

Aller først er det jo kjempefint at du har snakket med psykologen din om de følelsene som du kjenner på. Jeg tenker dette er en viktig start med hensyn til å utforske hva du kan gjøre videre.

Du er ikke alene om å kjenne på dette. Flere som deg opplever at det kjønnet de fikk tillagt ved fødselen, ikke stemmer helt overens med det kjønnet de opplever å være. Selv om det ikke er så vanlig, så er det likevel en helt naturlig variasjon av oss mennesker.

Det er bare den som "bor i kroppen" som kan si noe om hva som kjennes riktig ut for seg. Dette er ikke noe som kan bestemmes av andre. Siden det er mange måter å være både jente og gutt på, så er man ikke automatisk trans selv om man ikke er/ oppfører seg etter kjønnsnormene.

Det er kjempeviktig for den psykiske helsa vår, å kunne få være seg selv på den måten som kjennes riktig ut. Derfor tenker jeg det kan være lurt at du utforsker de tankene som du har rundt egen kjønnsidentitet, med noen som har erfaring med akkurat dette. Her kan en sexologisk rådgiver være fin å starte med. Vedkommende kan også hjelpe deg med å finne veien videre ut ifra hva som kjennes riktig ut for deg.

Når du har blitt bedre kjent med de følelsene som du har, vil det også bli lettere å ta plass som deg selv. Spesielt når det kommer til det å skulle komme ut til de som står deg nær. 

Desverre er det ikke alle som vet om de ulike måtene å være kjønn på. Normene våre signaliserer ofte at det er noen måter som er mere riktig enn andre, men det er det ikke. Det handler bare om at opplevelsen av å ha / være et kjønn er forskjellig. Noen variasjoner er mere vanlige, andre mere uvanlige.

Foreldre kan her reagere veldig forskjellig. Noen har mere kunnskap om temaet trans og vil derfor ha lettere for å kunne forstå og akseptere det uvanlige. Andre foreldre kan bli redde for det de ikke vet nok om, og da kan de reagere med avvisning og fortrenging fordi de ikke skjønner hva som skjer.  

Foreldre vil da ha behov for litt tid til bearbeiding slik at kan venne seg til tanken. Dette trenger derimot ikke å bety det samme som at de ikke vil kunne ta deg i mot på en trygg og omsorgsfull måte på sikt. Min erfaring er at tiden som oftest er en venn.

Jeg tenker det er veldig fint at du har en kjæreste som du kan stole på og som støtter deg uansett hva som skjer videre. Ikke stå i dette alene, vil også anbefale deg å søke støtte hos noen som har kjent på noe av det samme temaet.

Her kan du kontakte Skeiv Ungdom, som har en egen undergruppe som også opplever at det kjønnet de fikk tillagt ved fødsel, ikke stemmer overens med egen opplevelse av kjønn. Du kan også lese deres nettbrosjyre som heter "mannen, kvinnen og meg" eller ringe Ungdomstelefonen for flere råd. 

Håper dette var svar på det du lurte på. Legger også ved noen artikler som du kan se på.

Ønsker deg masse lykke til!

Hilsen helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Dette betyr transseksualisme

Gutt eller jente? (colourbox.com)

En person som får diagnosen transseksualisme opplever å ha fått tildelt feil kjønn ved fødsel. Her lærer du med om hva transseksualisme innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet