Hopp til hovedinnholdet

Ble født jente, men føler seg ikke som dette.

Annet 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en biologisk jente på 16 år. Jeg føler ikke at jeg er en jente inne i meg, men heller ikke genderfluid, bigender eller ikkebinær. Men jeg vet ikke om jeg er en gutt. Jeg elsker det korte håret mitt, og blir ukonfortabel av «jenteting». Jeg har alltid følt meg anderledes, men trodde det skulle bli borte etter at jeg kom ut som pansexuell. Jeg blir utrolig ukonfortabel hvis noen kaller meg kvinne, dame, eller lingnene, men jeg blir også ukonfortabel hvis noen kaller meg mann. Jeg liker veldig godt når folk jeg ikke kjenner ser på meg som en gutt, men føler meg rar hvis familie gjør det. Jeg har problemer med hvilke pronomen, og hvordan jeg skal se på meg selv inne i mitt eget hode, og jeg stresser veldig med å finne ut svaret på hvem jeg er. Jeg vet at «jeg må være tolmodig» men det er ikke så lett når jeg leter etter svar som kan endre resten av livet mitt. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lengre, for min mentale helse begyner å bli ganske dårlig av alle tankene.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei.

Så fint at du tar kontakt og spør om dette når det tar mye av tankene dine.

Du skriver at du er født biologisk jente, men ikke føler deg som det. Du blir ukomfortabel av disse såkalte "jentetingene" og hvis noen kaller deg kvinne/dame, men også om noen kaller deg mann. Du liker det godt når de du ikke kjenner ser på deg som gutt, men det oppleves rart når familie gjør det. Samtidig forteller du at din mentale helse begynner å bli ganske dårlig på grunn av dette. Du er nok ikke alene om disse tankene, og det er veldig forståelig at du tenker mye på dette og ønsker å finne ut av det. 

Ut fra det du forteller her så tenker jeg det kan være viktig for deg å snakke med noen og få satt ord på det du opplever som vanskelig. Det er slitsomt å måtte bære på vonde tanker alene over tid, og nettopp det å snakke med noen om de vanskelige tingene oppleves for mange som avlastende og godt. Samtidig kan du også få gode råd om hvordan du kan få det bedre. Dersom det er vanskelig å skulle dele det med noen du kjenner finnes det mange andre alternativer. Helsesøster, eller en psykolog på en helsestasjon i nærheten har taushetsplikt og skal kunne være en god samtalepartner. Du kan også komme i kontakt med psykolog gjennom fastlegen din. Du kan også kontakte Ungdomstelefonen eller oss på Youchat for å snakke videre anonymt. Du kan også ta kontakt med Sex og samfunn på chat hvor du kan snakke med helsepersonell om dette.

Dersom du ønsker å komme i kontakt med andre som kjenner på, eller har kjent på noe av det samme som du gjør nå kan du for eksempel ta kontakt med Skeiv Ungdom. De har en egen ungdomsgruppe for de som opplever at det kjønnet de biologisk sett er født som ikke stemmer overens med sin egen opplevelse av hvilket kjønn man har. Et annet alternativ er HBRSU (www.hbrsu.no) som er en organisasjon og ungdomsgruppe hvor man kan møte andre ungdommer i en lignende situasjon.

Legger ved noen artikler som du kan se på.

Håper noe av dette kan være til god hjelp. Ønsker deg masse lykke til!

Hilsen Youchat i samarbeid med ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette betyr transseksualisme

Gutt eller jente? (colourbox.com)

En person som får diagnosen transseksualisme opplever å ha fått tildelt feil kjønn ved fødsel. Her lærer du med om hva transseksualisme innebærer.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet