Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor er konfirmasjon så viktig?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Hvorfor er konfirmasjon en så stor greie i Norge? Jeg har hørt om folk som blir missfornøyde hvis de får mindre enn 15.000 kr! For meg er det utrolig mye penger nå for tiden! Venner sier at de forventer minst 20.000 kr i konfirmasjon, og mange av dem skal få penger OG bunad. Men hvorfor er konfirmasjon så viktig egentlig? Hvorfor feires det så utrolig mye at det ofte blir dyrere enn et bryllup å ordne, og at man får mer enn 20.000 kr i "gave"?! Jeg tror ikke at om jeg hadde samlet hele familien min så hadde jeg fått noe i nærheten av 5000 kr... :'( Det gør meg ganske trist når folk sammenlikner kulhet med hvor stort beløp man får. Og når folk forteller "dystre" historier om folk som "bare" fikk 15.000 kr... Hilsen forvirret og veldig bekymret jente som snart må ordne sin egen konfirmasjon! :( Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
Takk for at du skriver til ung.no
Du stiller spørsmål omkring konfirmasjonsfeiringen i Norge. Det  er så flott at du har tenkt over ulike sider omkring dette. Jeg tror dette er et viktig tema for mange ungdommer og for foreldre, og i dette ligger det nok mange tanker og også bekymringer .
Grunnen til at konfirmasjon nærmest har blitt en del av den norske kulturen har nok noe med at Norge er et kristent land og vi har en kristen statskirke. Konfirmasjon er en del av faste ritualer for kristendommen. Den markerer  overgangen fra barn til ungdom og voksen. I "gamledager" var konfirmasjonen et klart skille mellom barndom og voksenlivet. Etter konfirmasjon var alle voksne og måtte ut å jobbe. Slik er det jo ikke lenger, man er fortsatt under foreldrene's omsorg og ansvar.
Mye har forandret seg med tiden, vi har mange flere religioner og trosretninger som ikke har konfirmasjon som en naturlig del.
Mange velger å konfirmere seg borgelig andre konfirmerer seg ikke i det hele tatt. Dette er et viktig valg å tenke over. Ta kontakt med en sosiallærer, skolehelsetjenesten eller en ungdomskontakt i kommunen og spør om å få en rådgivingstime omkring dette.
 
Du peker på at konfirmasjon handler om hvor mye penger og gaver man får.  Det kan fort føles som et  press å ikke være som alle andre, - det er trist at det er slik.
Snakk med foreldrene dine om hvordan du føler dette. Kanskje kan dere sammen bli enige om hvordan dere løser dette. Det kan være mange måter å feire på som gjør at du får en god opplevelse. Kanskje vil du ikke konfirmeres i det hele tatt. Det viktigste er at du får hjelp til å drøfte disse spørsmålene på en god måte slik at du føler det er ditt valg.
Lykke til.
 

Med hilsen

Familieterapeut

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er konfirmasjon?

Konfirmasjonsvalg - rådhuset eller kirken (ung.no)

Når du avslutter åttende klasse kommer du ikke utenom spørsmålet om konfirmasjon. Det helt opp til deg selv om du vil konfirmere deg. Hva er viktig for deg når du tar et slikt valg?

Les mer

Kirkelig konfirmasjon

Konfirmant (foto:kirken.no)

Fremdeles velger flertallet kirkelig konfirmasjon. Årlig er det ca. 40 000 konfirmanter i Den norske kirke. Skal du velge denne varianten må du være døpt, eller døpe deg underveis i konfirmasjonstiden.

Les mer

Konfirmasjon - hva passer for deg?

konfirmasjon (colourbox.com)

Skal du konfirmere deg? Hva slags konfirmasjon vil du i så fall ha?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon