Hopp til hovedinnholdet

Er redd for å såre morfaren min om jeg konfirmerer meg borgerlig. Hva skal jeg gjøre?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på 13 år og lurer på en ting. Både farmor og morfar prøver å få meg til å konfirmere meg kristent og mamma og pappa sier at jeg må bestemme helt selv og at ingen kan bestemme valgene mine. Selv tror jeg ikke noe på Gud men jeg er redd for å såre morfaren min og resten av den veldige kristent delen av familien. Hva skal jeg gjøre? Vennene mine sier at viss jeg ikke konfirmerer meg kristelig men borgelig, konfirmerer jeg meg bare for pengene! Hva skal jeg gjøre . Jeg får ikke sove på natten!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du ønsker å velge borgerlig konfirmasjon og at du ikke føler for å ha en kristelig konfirmasjon fordi du ikke tror på Gud.

Jeg tenker at det er flott at foreldrene dine støtter deg i at det er ditt valg uansett hva du velger. Det er du som skal konfirmere deg og da er det viktig at du tar hensyn til dine ønsker og ikke alle andre sine følelser.

Det kan være bra om foreldrene dine kan hjelpe deg med å fortelle og forklare for farmor og morfaren din at ditt valg skal respekteres.  

Jeg tenker at vennene dine er litt dømmende når de sier at de som konfirmerer seg borgerlig bare konfirmerer seg for å få penger. Kanskje vet de ikke hva en bergelig konfirmasjon handler om og at det er derfor de sier det. Forstår at det kan føles leit for deg. Men du vet jo selv hvorfor du konfirmerer deg så tenk på det og prøv å ikke ta deg nær av det vennene dine sier.

Forstår at du ikke har det så greit nå og det er ikke bra at dette holder deg våken om nettene. Så fortell moren og faren din om hvordan du har det nå og spør om det kan hjelpe deg i denne situasjonene!

I forhold til Barnekonvensjonen fastslås det at foreldre skal respektere barns og unges rett til tanke-, samvittighets- og religionsfrihet (Barnekonvensjonen art. 14).

Full frihet i religiøse spørsmål har du likevel først etter at du har fylt 15 år. Når du er fylt 15 år, bestemmer du selv om du vil konfirmeres kirkelig, ha Humanistisk konfirmasjon eller ingen markering i det hele tatt.

Legger noen artikler under svaret som du kan lese.

Ønsker deg lykke til og alt godt.
Hilsen Helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Retten til religionsfrihet

Jente føler seg fri (colourbox.com)

Du har rett til å velge selv om du vil ha en religion eller ikke, hva du vil tro på, og hvordan du vil utøve religionen din.

Les mer

Humanistisk konfirmasjon

Humanistisk konfirmasjon (ung.no)

Humanistisk konfirmasjon har blitt en vanlig måte å konfirmere seg på i Norge. Det er et tilbud til ungdom som ønsker et kurs i livssyn og etikk, og både kurs og seremoni gjennomføres på et humanistisk grunnlag.

Les mer

Konfirmasjon - hva passer for deg?

Jente poserer i en allé for konfirmasjonsbilde (colourbox.com)

Skal du konfirmere deg? Hva slags konfirmasjon skal du i så fall ha?

Les mer

Hva må du huske på konfirmasjonsdagen?

Dress sys til konfirmasjon (colourbox.com)

Hva skulle du egentlig gjøre under konfirmasjonsseremonien? Skal du holde tale, og hva skal du i så fall si? Få gode tips til konfirmasjonsfesten her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon


Quiz: Kva veit du om bustad og flytting?

Korleis skal ein betale depositumet?