Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil ikke ha bunad eller konfirmere meg

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Kanskje dette blir sett på som et luksusproblem,men jeg vet ikke hva annet jeg kan gjøre enn å spørre om hjelp.Dette året skal jeg konfirmeres.Det er bare det at jeg ikke vil.Jeg vil ikke konfirmere meg,verken kristelig som de andre har gjort før meg eller borgerlig.Dette er fordi jeg ikke tror på Gud og fordi jeg ser borgerlig konfirmasjon som noe som bare er til som et alternativ til det andre,slik at ikke folk skal føle seg utenfor. Derfor synes jeg det blir unødvenig å konfimere meg.Jeg har sagt det til familien,men de ble så skuffet!Ingen tvinger meg til å gjøre det, men alle synes jeg er helt rar og tar det opp nesten hver gang jeg har en samtale med dem.Bunad og sånn har de og fikset med, og de skal absolutt bestemme bunad for meg i tillegg.Jeg har sagt at jeg ikke vil ha noen feiring bare fordi jeg blir 15,og hvorfor gi meg en dyr bunad når jeg ikke liker den? Jeg vurderer å ombestemme meg slik at alt blir bra igjen. Er det jeg som er den dårlige personen her?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til ung.no

Du skriver at du skal konfirmeres i år, men at du ikke har lyst til å gjøre det. Du vil ikke konfirmere deg hverken kristelig eller borgerlig. Dette er fordi du ikke tror på Gud og fordi du ser borgerlig konfirmasjon som noe som bare er et alternativ til kirkelig konfirmasjon, slik at ingen skal føle seg utenfor. Derfor synes du det er unødvendig å konfirmere deg. Du har fortalt det til familien, og de ble skuffet. Det er ingen som tvinger deg til å gjøre det, men "alle" synes du er rar og ønsker å snakke med deg om det. De har ordnet med bunad til deg, men du liker den ikke. Du har fortalt familien din at du ikke ønsker å ha noen feiring, men vurderer å ombestemme deg slik at alt blir bra igjen. Du lurer på om du er "den dårlige" personen her. 

Så bra at du har tenkt ordentlig igjennom hva du ønsker! Det er fint å høre at det ikke er noen som tvinger deg til noe. Jeg forstår godt at du er i et vanskelig dilemma når det gjelder dette med konfirmasjon. På den ene siden kan det oppleves som en forventning fra de rundt deg om at du skal konfirmere deg enten kirkelig eller borgerlig, og på den andre siden har du dine egne tanker rundt dette. 

Jeg synes det står respekt av at du har reflektert rundt saken. Jeg tenker at det er flere måter å se både kirkelig og borgelig konfirmasjon og at ikke alt kanskje er så "svart-hvitt" som du skriver om. Kanskje er det noen som heller ikke tror på Gud som velger å konfirmere seg kirkelig fordi de ønsker å videreføre tradisjonen eller for å bekrefte dåpen, samtidig som det er noen som konfirmerer seg borgerlig for å bekrefte at de har et ikke-religiøst verdensbilde. Dette er bare noen av veldig mange forskjellige grunner man kan ha for å konfirmere seg. Det er ikke obligatorisk å konfirmere seg. Det som er viktig er at du tar et valg som du kan stå inne for. Jeg synes ikke du skal la deg presse til å bli konfirmert. 

Jeg vil oppfordre deg til å snakke med foreldrene dine, og fortelle hva du føler og hvorfor. Kanskje de vil forstå hvorfor du bruker tid på denne prosessen? Kanskje du velger å konfirmere deg borgerlig, kristelig, kanskje du bare velger en fest som markerer at du er i ferd med å bli en ung voksen eller kanskje du ikke ønsker noen markering i det hele tatt. 

Jeg kan ikke fortelle deg hva du skal si eller gjøre, men jeg vil anbefale deg å sette deg ordentlig inn i både hva kristelig og borgerlig konfirmasjon innebærer før du gjør tar et valg. 

Du skriver også at familien din har ordnet med bunad til deg, men at du ikke liker den. Jeg synes du bør være takknemlig for bunaden. Dette er et plagg man har resten av livet, som man gjerne gir videre til egne barn. Mange bunader er veldig gamle, og for mange er det det plagget man har på seg når man skal pynte seg aller mest og det plagget man er aller mest stolt av. Den viser at man er stolt av landet man kommer fra og tradisjonene vi har her i Norge. Mange gifter seg i bunaden sin. Det er også mange som aldri får seg bunad fordi det er svært kostbart. Du er heldig som får bunad, og bør absolutt være takknemlig for dette. 

Jeg legger ved to veldig gode artikler om dette temaet. Den ene artikkelen handler om humanistisk konfirmasjon og den andre handler om selvet valget av konfirmasjon. 

Lykke til!

Hilsen Ungdomsredaksjonen i ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Humanistisk konfirmasjon

Humanistisk konfirmasjon (ung.no)

Humanistisk konfirmasjon har blitt en vanlig måte å konfirmere seg på i Norge. Det er et tilbud til ungdom som ønsker et kurs i livssyn og etikk, og både kurs og seremoni gjennomføres på et humanistisk grunnlag.

Les mer

Konfirmasjon - hva passer for deg?

konfirmasjon (colourbox.com)

Skal du konfirmere deg? Hva slags konfirmasjon vil du i så fall ha?

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon