Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil ikke ha to konfirmasjonsfester

Jente 13 år
 

Spørsmål

Pappa vil ikke ha konfirmasjonsfesten min sammen med mamma. Han vil at det skal være to ''fester'', men det vil ikke jeg. Han tror at jeg vil, men jeg tørr ikke å si til han at jeg ikke vil ha to ''fester''. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 31.01.2018 20:14
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner veldig godt at du ønsker å ha kun en konfirmasjons-fest, og jeg skjønner også at det er vanskelig for deg å snakke med pappa om at du vil noe annet enn det han vil.

Men husk at du har retten på din side! Ifølge barneloven har du nemlig rett til å bli hørt og dine ønsker skal veie tungt i saker som gjelder deg og dine personlige forhold. Og er det en sak som er et personlig forhold der dine ønsker skal tas hensyn til, må det jo være konfirmasjonsdagen! Dette er din dag og jeg mener at det er du som bør velge hvordan festen skal legges opp. Det er du som skal feires og det viktigste er at det blir en god opplevelse for deg!

Derfor syns jeg du bør forvente av pappa at han legger sine egne ønsker til side og ta hensyn til deg og det du vil i denne situasjonen. Det tror jeg nok også at han vil gjøre, dersom han får vite at du tenker annerledes om dette enn hva han gjør. Og så er det helt sikkert gode grunner til at pappa har tenkt at det beste er å dele opp feiringen i to fester. Kanskje er det slik at mange familierelasjoner har blitt vanskelige og såre etter at mamma og pappa skilte seg? Kanskje vil det bli vanskelig for pappa på en slik dag der alle samles fra begge familiene? Men noen ganger må man se forbi dette fordi noe annet er viktigere, slik som en datters ønsker for konfirmasjonsdagen. Husk at det ikke er din feil at mamma og pappa skilte seg. Dette er et voksenansvar. Det er deres oppgave å passe på at du har det bra både praktisk og følelsesmessig. Så av hensyn til deg bør pappa klare å delta på denne feiringen slik du legger opp til, selv om det koster og selv om det er vanskelig. Man skal ikke unngå alt som er vanskelig! Og som sagt så tror jeg nok at han vil det dersom du sier ifra at dette er viktig for deg. Jeg syns du skal snakke ordentlig med pappa om dine tanker og følelser rundt konfirmasjonsdagen. Vis han gjerne svaret mitt og bruk det som et utgangspunkt for en prat.

Dere kan også lese denne artikkelen sammen. Her har vi samlet en del spørsmål og svar som har konfirmasjon og skilte foreldre som tema. Jeg vil tro at du finner flere tips og råd i den artikkelen!

Jeg håper at dette var til hjelp. Og jeg håper at selve konfirmasjonsfeiringen din blir akkurat slik DU ønsker. Gratulerer med dagen som kommer.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Konfirmasjon - hva passer for deg?

konfirmasjon (colourbox.com)

Skal du konfirmere deg? Hva slags konfirmasjon vil du i så fall ha?

Les mer

Konfirmasjon – frihet til å velge

Tenåringsgutt står i midten med foreldrene sine på hver sin side. (www.colourbox.com)

Det er du som bestemmer om du skal konfirmere deg borgerlig eller kirkelig. Men hva gjør du om foreldrene dine vil ta valget for deg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon