Hopp til hovedinnholdet

Jeg skal på en sammenkomst, hvordan bør jeg oppføre meg?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er invitert til konfirmasjon som er i morgen, men problemet er at jeg har aldri vært i konfirmasjon før (jeg kommer fra et annet land) og jeg kjenner ingen som er invitert til konfirmasjonen. Jeg har ikke peiling på hva man skal gjøre som en gjest på konfirmasjon og når man skal gi gavene, hvordan skal jeg kle meg ut (går det bra med en kort ball kjole? Har egentlig ikke noe annet) og hvordan skal man oppføre seg på konfirmasjonen (vis det ikke høres helt rart ut) Jeg har også en problem til: etter konfirmasjonen må jeg dra til et annet sted for servering av mat eller noe sånt og moren min nektet å være med så jeg blir der helt alein og må komme meg til møteplassen uten en bil. Jeg er også veldig nervøs. Hjelp!

Besvart 13.05.2018 06:36
 

Svar
Hei Jente 14 år!

Det er kjempe fint at du skriver til oss i ung.no når du lurer på noe! Jeg ser at konfirmasjonen allerede har vært, og jeg håper på tross av nervøsiteten at dagen ga deg fine minner! Når man for første gang skal på en sammenkomst, enten det er konfirmasjon, bursdag eller en fest, så er det ikke alltid så lett å vite hva som er forventet av en og det er derfor helt normalt at man blir nervøs. 

På slike sammenkomster så varierer det veldig fra person til person hva man går med. Men det er vanlig at man pynter seg litt. Så lenge man viser at man har lagt inn en innsats for å se litt mer festaktig ut enn vanlig så er det veldig få andre regler for hva om er godkjent og ikke. Tips til en annen gang, ta på deg noe som du kanskje ikke ellers ville brukt på en hverdag, som du føler deg fin i og som du er komfortabel med å bruke. 

Når det kommer til hvordan man skal oppføre seg så er det ikke alltid så lett å vite. Spesielt dersom man ikke kjenner noen slik som i ditt tilfelle. Mitt beste tips vil være å være deg selv! Å være hyggelig og høflig og å ta initiativ til å ha samtaler selv om du ikke kjenner noen pleier ikke å slå feil. Det skal veldig mye til at man gjør noe feil under slike festligheter dersom man er høflig og følger sunn fornuft. 

Dette går for alle typer sammenkomster fra konfirmasjon til bursdag; er det noe man lurer på så er det bare å spørre. Ikke vær beskjeden, du er nok ikke den eneste som synes det er litt fremmed og skummelt å være med en stor gruppe mennesker. Vanligvis på konfirmasjoner og fester så er det mennesker som alle kjenner én eller to personer, men få kjenner alle de andre. Det er absolutt verdt å spørre dersom man er usikker på noe. 

Selvom konfirmasjonen allerede har vært så håper jeg disse rådene kan hjelpe deg dersom du skal på noe lignende i framtiden. Og nå vet du jo allerede litt om hvordan det er også! Den beste læringen får man om man prøver seg fram.

Det ligger ved to artikler som du kan ta en titt på for noen ekstra tips og råd.

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

200 alternative gavetips

Bake (colourbox.com)

Har du dårlig råd? Er du bekymret for miljøet? Trenger du en bursdagsgave eller julegave? Her får du tips til over 200 gaver som verken trenger å koste mye, eller gå ut over miljøet.

Les mer

Gode råd for sosial omgang

Gutt prater med to jenter (colourbox.com)

Å omgås andre, bli kjent, få venner og kjæreste, kan være vanskelig for mange. Spesielt hvis man er sjenert eller føler at man ikke så lett kommer i kontakt med andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon