Hopp til hovedinnholdet

Jeg konfirmerer meg om litt over en uke og gruer meg veldig!

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg konfirmerer meg om litt over en uke og gruer meg veldig! Jeg gruer meg mest til talen min, som egentlig ikke er en ordentlig tale. Jeg skal jo bare ønske velkommen. Jeg har ikke startet å skrive enda, men føler at jeg bare blir enda mer nervøs når jeg begynner å skrive den. Selv om jeg vet at jeg gruer meg til talen, er det på en måte noe mer jeg gruer meg til men jeg klarer ikke sette fingern på det. Jeg har gruet meg siden før jul! I tilleg til dette skal nesten alle vennene mine konfirmere seg andre tider denne dagen, så vi får ikke gjort det sammen:( Noen tips til boe jeg kan gjøre for å ikke grue meg så mye? Vil jo gjerne at dette skal bli en fin dag, og ikke boenhet bare vil ha overstått.

Besvart 02.09.2018 21:37
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er utrolig vanlig å grue seg til å framføre noe. Det å holde tale uansett hvor lang den kan være nervepirrende. De aller fleste mennesker gruer seg eller er spente i støtte eller mindre grad i slike situasjoner.

Hva pleier du å gjøre når du er andre situasjoner du er spent i og må gjennom? ofte så undervurderer vi vår egne ferdigheter. Prøv å husk hva du gjorte sist gang du var nervøs, og like vel klarte det.

En av de beste måten å redusere spenningen er å øve. Kanskje du og vennene dine burde øve å fremføre på hverandre. Dere er alle i samme båt. Vel den eller de av vennene dine du føler deg tryggest på. Les høyt gjennom det du skal si helt til du kjenner at du ikke er så spent mer.

Det kan også være lurt å ta en prat med helsesøster eller sosiallærer. Det kan være nyttig og de kan ha gode råd. Det har helt sikkert snakket med noen som har kjent det samme.

Husk at alle som kommer i din konfirmasjon er venner og familie og vil deg vel. Om du blir litt nervøs og stammer gjør det ikke noe, alle skjønner det. Det er kanskje ubehagelig, men ikke farlig!

Legger ved noen artikler som kanskje kan hjelpe deg!

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer

Hva må du huske på konfirmasjonsdagen?

Dress sys til konfirmasjon (colourbox.com)

Hva skulle du egentlig gjøre under konfirmasjonsseremonien? Skal du holde tale, og hva skal du i så fall si? Få gode tips til konfirmasjonsfesten her!

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon