Hopp til hovedinnholdet

Konfirmasjon og konfirmasjonsleir

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har fått en situasjon. Det gjeller konfirmasjonen min. Jeg og familien min er kristen katolikk og er trofast til gud i våre liv. Men jeg skal på konfirmasjons leir i Trondheim den 11-14 oktober . Akkurat de dagene skal jeg til Sverige til en liten plass som jeg er usikker om det er en leir eller noe sånt som heter Gullbranna. Det med Sverige har jeg vært med på 5 år på rad, men har ikke blitt med mamma og pappa fordi de gjør ting der sammen med andre menigheter fra Skandinavia for å håre lange katekeser. Presten har sagt til foreldrene mine at jeg må til konfirmasjons leir. Men mamma sa til meg at uansett presten sier, så skal jeg til Sverige fordi det er så mye viktigere nå som jeg har blitt med i en kommunitet. Nå skal jeg gjøre det mamma og pappa gjør hver gang de er i Sverige. Men presten sa til mamma som mamma sa til meg at hvis jeg ikke drar til konfirmasjons leir, så kan ikke jeg ta konfirmasjonen, men neste år og det vil jeg ikke. Hva gjør folk på konfirmasjons leir???

Besvart 14.09.2018 14:17
 

Svar
Hei

Flott at du har skrevet inn til ung.no når det er noe du synes er vanskelig i livet ditt! Det høres ut som du har tenkt mye på dette. Du står foran et valg mellom å dra til Sverige med foreldrene dine eller dra på konfirmasjonsleir i Trondheim. Det virker som du helst har lyst til det siste.


Når man velger å konfirmere seg, følger det med en del forpliktelser. Mange menigheter setter opp en avtale med konfirmantene før konfirmanttiden starter. Der står det at man forplikter seg til å delta på kirkens opplegg, og delta på et bestemt antall gudstjenester. Denne avtalen skriver både foreldre og konfirmant under på. Om en slik avtale er inngått, skal konfirmanten så langt det går stille opp på dette. Dette innebærer å delta på konfirmantundervisning, delta i forskjellige gudstjenester, gjøre oppgaver for andre og ikke minst delta på konfirmantleir. 

Det er fint at du og dine foreldre finner glede i å være sammen i et religiøst fellesskap. I år har det imidlertid blitt spesielt ettersom du kan reise to steder. Jeg synes likevel at din konfirmasjon må prioriteres i år. En viktig del av konfirmasjonsleiren er å bli kjent med og trygg på de andre konfirmantene i nye omgivelser. Dere skal lære om dere selv, andre og om det kristne budskap gjennom nye utfordringer. Som regel vil det være lek, konkurranser, undervisning, friluftsaktiviteter og mye sosialt. Det er en fin begynnelse på konfirmantåret å bli kjent med de andre gjennom en slik tur. Ta gjerne en titt på artikkelen under for å få mer informasjon om konfirmasjon.

Hvis du og dine foreldre ikke blir enige om hvor du skal dra; synes jeg dere sammen skal snakke med konfirmasjonspresten. Presten vil nok hjelpe dere til å finne en løsning som er god for alle. Kanskje trenger foreldrene dine mer informasjon om hva som skjer på en konfirmasjonsleir? Kanskje trenger de mer informasjon om hva som kreves for å bli konfirmert?

Dessuten er det viktig at foreldrene dine lytter til deg. Det står også i barneloven at de skal høre din mening før de avgjør saker som er viktig for deg. Det skal legges stor vekt på hva du mener (§ 31).

Jeg ønsker deg lykke til med konfirmasjonstiden!

Med vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Konfirmasjonens historie

Konfirmasjonsvalg - rådhuset eller kirken (ung.no)

Visste du at konfirmasjon er en gammel skikk fra 1700-tallet, og at ordet kommer fra latin og betyr "stadfestelse"?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon