Hopp til hovedinnholdet

jeg er en gutt på 14 år som skal ha konfirmasjon til neste år

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 14 år som skal ha konfirmasjon neste år. Jeg har 4 spørsmål, det ene er kan foreldrene mine velge om jeg vil ha konfirmasjon eller kan jeg bestemme om jeg vil ha det? Det andre spørsmålet mitt er går det å ha konfirmasjon andre steder enn der du bor fordi resten av familien min bor i Nord-Norge? Det tredje spørsmålet mitt er kan jeg velge selv om jeg vil ta kristelig eller borgerlig konfirmasjon? Og siste spørsmålet mitt er hva er prosessen til når man skal konfirmere seg borgerlig? Tusen hjertelig på forhånd:)

Besvart 10.05.2019 15:12
 

Svar
Hei
 
Takk for at du tar kontakt med oss! 
 
I Norge har barn religionsfrihet. Det betyr at barn kan velge selv hva de vil tro på. Før du fyller 15 år har foreldrene dine rett til å veilede deg og bestemme hvilke religion du skal lære om. De kan likevel ikke tvinge deg til å tro på noe du ikke føler er riktig for deg.
 
Når du har fylt 15 år har du full rett til selv å avgjøre om du skal melde deg inn eller ut i et trossamfunn.
 
Har du fylt 15 år har ikke foreldrene dine rett til å bestemme at du skal konfirmere deg- hverken kristelig eller borgerlig. 
Det er likevel slik at det kan bli vanskelig å velge en borgerlig konfirmasjon dersom foreldrene dine ønsker noe annet, da du vil være avhengig av økonomisk støtte for å ha en feiring. Slik sett er det enkleste å avstå fra en markering dersom det er uenighet mellom dere. 

Dersom du ønsker å gjennomføre konfirmasjonstiden (konfirmasjonsundervisning i regi av kirken) i en annen menighet enn den du bor i, må du ta kontakt med den menigheten du ønsker og høre om de har mulighet til å ta deg med. Dersom de har det, er det ingenting i veien for at du kan ha konfirmasjonstiden din der. Er det slik at du bare ønsker selve konfirmasjonsgudstjenesten ( konfirmasjonsdagen) i en annen menighet, må du du få en bekreftelse på at du har deltatt ved konfirmasjonsundervisning i din egen menighet slik at denne kan godkjennes i den menigheten som du ønsker å konfirmere deg i.
 
I lenkene under finner du utfyllende informasjon om bla humanistisk konfirmasjon. 
 
Jeg håper at svaret mitt kan hjelpe deg et stykke på vei!
 
Mvh familieterapeuten   
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Retten til religionsfrihet

Jente føler seg fri (colourbox.com)

Du har rett til å velge selv om du vil ha en religion eller ikke, hva du vil tro på, og hvordan du vil utøve religionen din.

Les mer

Kirkelig konfirmasjon

Konfirmant (foto:kirken.no)

Fremdeles velger flertallet av norske ungdommer som skal konfirmere seg kirkelig konfirmasjon. Skal du velge denne varianten må du være døpt, eller døpe deg underveis i konfirmasjonstiden, men du må ikke tro.

Les mer

Humanistisk konfirmasjon

Humanistisk konfirmasjon (ung.no)

Humanistisk konfirmasjon har blitt en vanlig måte å konfirmere seg på i Norge. Det er et tilbud til ungdom som ønsker et kurs i livssyn og etikk, og både kurs og seremoni gjennomføres på et humanistisk grunnlag.

Les mer

Konfirmasjon - hva passer for deg?

Jente poserer i en allé for konfirmasjonsbilde (colourbox.com)

Skal du konfirmere deg? Hva slags konfirmasjon skal du i så fall ha?

Les mer

Hvem bestemmer over din konfirmasjon?

Tenåringsgutt står i midten med foreldrene sine på hver sin side. (www.colourbox.com)

Det er du som bestemmer om du skal konfirmere deg borgerlig eller kirkelig. Men hva gjør du om foreldrene dine vil ta valget for deg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon