Hopp til hovedinnholdet

Jeg får ikke konfirmere meg borgerlig

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei! foreldrene mine er veldig kristne. mamma er protestantisk og pappa er katolsk. da jeg gikk i 3. klasse så hadde jeg en slags katolsk konfirmasjon, og nå er det altså en ny konfirmasjon. Jeg ønsker å ta borgelig konfirmasjon, siden jeg ikke tror lenger og mener at det blir feil siden jeg ikke lenger føler meg kristen. da mamma og pappa fikk høre om dette begynte de å krangle og mente at humanister er løgnere og "pisser på de som tror og gjør narr av alle som har en religion". Noe som jeg er uenig i. foreldrene mine har oppdratt meg til å forstå og akseptere alle religioner og livssyn, men akkurat nå gjør de jo det motsatte. Argumentasjonen deres er at de mener at humanister er slemme mennesker som gjør narr av de som ikke har en religion. det er derfor de ikke ønsker at datteren deres skal tilbringe tid sammen med humanister. jeg ønsker absolutt ikke å ta kristelig konfirmasjon. m&p har sagt mye slemt til meg etter det også. jeg kjenner dem ikke igjen!!! hva skal jeg gjøre??

Besvart 11.06.2019 23:46
 

Svar
Hei

Det er forståelig at dette er en vanskelig situasjon for deg. Det beste er om man er enig med foreldrene om hvordan man vil konfirmere seg. Du har rett til å bestemme selv hvordan du vil konfirmere deg.

Kanskje foreldrene dine har noe å lære av deg? Kan du si til dem at du er overrasket over holdningene deres og at du synes de er urimelig kritiske til andre som har et annet livssyn enn deg? Eller kan du spørre dem om hva de tenker er lurt å gjøre med det at du ikke vil konfirmere deg kristelig? Vis dem gjerne artikkelen vedlagt om hva som er dine rettigheter. Si at dette er vanskelig for deg og at du ønsker at de skal støtte deg og hjelpe deg sånn at konfirmasjonstiden blir bra for deg.

Si gjerne at du opplever at de sier mye slemt til deg og at du ikke kjenner dem igjen. Nevn gjerne navn på humanister du kjenner som du tenker er hyggelige. Si gjerne til foreldrene dine at det er vanskelig for deg at de er kritiske til humanister. Det kan være lurt å stille spørsmål hvis du ønsker at foreldrene dine skal tenke seg litt om og kanskje også endre seg. La dem få litt tid til å tenke på det du sier. Så kanskje dere finner frem til en løsning som passer for alle etterhvert. Noen ganger kan det være hjelpsomt å snakke med en annen voksen hvis man er uenig eller føler seg såret av foreldrene. Har du en annen voksen i familien som kan hjelpe deg? Du kan også snakke med helsesykepleier eller sosialrådgiver på skolen. Se også vedlagte artikler.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Konfirmasjon - hva passer for deg?

Jente poserer i en allé for konfirmasjonsbilde (colourbox.com)

Skal du konfirmere deg? Hva slags konfirmasjon skal du i så fall ha?

Les mer

Hvem bestemmer over din konfirmasjon?

Tenåringsgutt står i midten med foreldrene sine på hver sin side. (www.colourbox.com)

Det er du som bestemmer om du skal konfirmere deg borgerlig eller kirkelig. Men hva gjør du om foreldrene dine vil ta valget for deg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon