Hopp til hovedinnholdet

Jeg er ensom på skolen og hjemme, og gruer meg til konfirmasjonsleir.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg startet på en ny skole i starten av niende klasse. Det har vært veldig tøft og vanskelig og jeg har ganske mange fravær på grunn av at jeg gruer meg til skolen og velger å være hjemme. Grunnen til dette er fordi jeg føler at ingen liker meg og er mye alene og skjønner ikke hvorfor ikke folk snakker til meg. Jeg har prøvd så godt jeg kan å bli kjent med noen ved å snakke med dem på vei til skolen osv. men like vel føles det ut som dem ungår meg. Jeg spurte hvorfor en gang, men da sa dem at jeg ikke er en 100% match som dem. Tror faktisk jeg aldri har følt meg så utenfor som jeg gjør nå i dag etter at dem sa det for ca. 3 måneder siden. Nå skal vi ha konfirmasjonsleir snart og jeg gruer meg så sinnsykt mye for å sitte i bussen alene, ikke ha noen å snakke med, være venneløs og ensom i fire døgn. Det har vært sån hele året på skolen å vil bare bytte skole. Vi skal på konfirmasjonsleiren på mandag og gruer meg så mye at jeg får vondt i hele kroppen av tanken på det. Plis svar!

Besvart 23.06.2019 22:38
 

Svar
Hei jente 14 år.

Det var leit å høre at du har det slik. Du forteller at du føler deg ensom og på utsiden, og at du ikke føler at du har venner. Det har vært slik siden du byttet skole i midten av niende klasse. Så utrolig leit at det ble sånn!

Det er fullt forståelig at du har mye fravær fordi du mistrives slik på skolen. Som du vet, er det ikke noen langsiktig løsning å være hjemme, men det kan virke sånn på kort sikt. Jeg håper du kommer til å forsøke å jobbe med dette når skoleåret begynner.

Du skriver at du føler at ingen liker deg, og at ingen vil snakke med deg eller til deg. Det høres ikke så greit ut å være deg for tiden. Du har til og med spurt flere om hva som er grunnen til at de ikke ønsker å omgås deg, og fikk til svar at du ikke matcher med dem. Det er ikke rart at du er lei deg.

Jeg skjønner kjempegodt at du er lei deg og gruer deg mye til konfirmasjonsleiren. Har du snakket med foreldrene dine om hvordan du har det? Jeg synes du skal snakke med dem nå i kveld, og fortelle hvor mye du gruer deg til i morgen. Si det rett ut. Om du begynner å gråte gjør det ingenting. Spør dem om hjelp, og hva som kan gjøres for at du skal få det bedre.

Det er jo sannsynlig at du må reise. Men kanskje foreldrene dine kan kontakte lederne på leiren og forklare, og få dem til å sette deg sammen med noen som vil inkludere deg. Det er verdt et forsøk.

Prøv nå å gjøre det beste ut av dette. Etter leiren er det sommerferie, og lenge til du må på skolen igjen. Har du andre venner fra den gamle skolen du kan være sammen med, eller er det for langt unna? Hvis det er mulig, vil jeg råde deg til å være sammen med dem i sommer hvis du kan. Kanskje dere kan reise og besøke hverandre hvis avstanden er lang?

Så til neste skoleår. Du kan jo ikke fortsette å ha det sånn. Dette er faktisk skolens ansvar, at du har det bra når du er på skolen. Du lærer ikke godt hvis du ikke trives. Så du skal fortelle til foreldrene dine. Hvis det ikke går, snakker du enten med en lærer, med helsesykepleier på skolen din, eller med noen på helsestasjon for ungdom. Du skal få hjelp. Du er ikke alene og det kommer til å bli bedre. Men da må du nødt til å fortelle til en voksen.

Håper det kommer til å gå greit med deg på leiren selv om du gruer deg. Dette klarer du. Du kommer deg gjennom, det lover jeg. Håper det blir en god opplevelse, selv om du gruer deg nå. Masse lykke til! Jeg heier på deg.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

5 tips til den første tiden på ny skole

Skoleelever (colourbox.com)

Mange kjenner sommerfugler når de skal begynne på videregående. Nervøs fordi du ikke kjenner noen fra før? Usikker på hva som kreves? Her er tips så du kan finne deg til rette.


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon