Hopp til hovedinnholdet

Kjæresten er omtenksom men sjalu og har vansker med å kontrollere sinnet

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg visste ikke helt om konfliktløsing var riktig 'kategori' siden dette her er under så mange temaer på engang. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre men kan jo starte med å si det at jeg er sammen med en vidunderlig gutt på 24, han er til tider så utrolig omtenksom - kommer uanmeldt og besøker på jobb, sier alltid han elsker meg. Problemet er, han har veldig problemer med sjalusi og å kontrollere sinnet sitt. Til tider går dette også utover meg, spesielt hvis han er sjalu også sint samtidig så ender det ofte opp med at han sier masse stygt, smeller med dørene, ødelegger ting og sier alltid han slår opp osv men når han har roet seg så er alt som normalt igjen bare. For meg klarer jeg ikke bare å la det ligge og ha ting som 'normalt' igen. Prøver ofte og ta det opp, men han hater og snakke om sånn her. og idag fikk jeg rett og slett opp øynene at dette orker jeg ikke mer. Men jeg orker ikke miste han heller... Hva skal jeg gjøre?!?!?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss

 Takk for at du tar opp tema sjalusi og ukontrollerbart sinne fra kjærest. Det kan bety mye for mange at du tar opp temaet. Jeg kjenner jo ikke kjæresten din, men kan si noe generelt om hva vi vet som sjalusi og ukontrollerbart sinne, os så kan du se om du kjenner din situasjon igjen i dette.

Først så er det ett dårlig tegn at han ikke ønsker å snakke om hva han gjør mot deg når han er sjalu og sint. Sjalusi og ukontrollerbart sinne går ikke over av seg selv. Kjæresten din må erkjenne at han har ett problem som han har ansvar for å endre selv. Det er ikke du som skal endre deg for at han skal bli mindre sint eller sjalu.

Det er ikke greit å bli så ukontrollerbart sint at en skremmer en kjæreste. Mange kjærester som blir sjalu og kontrollerende har ofte lite nettverk og nære venner. Partneren skal fylle mange sosiale tomrom i livet. Partneren blir veldig viktig sosialt for kjæresten. Å bety så mye for noen kan oppleves godt en kort stund. Men det  kan vise seg å bli en krevende eller umulig oppgave over tid.  Der en føler seg tvunget til å velge bort andre venner og familie for å være nok tilstede for kjæresten.

Han kan ta kontakt med et familievernkontor, med en psykolog, med Alternativ til vold eller andre hjelpere i helsevesenet. Det at du sier tydelig ifra om at DU ikke vil ha det sånn, er første skritt på veien mot å få det bedre for begge.

Jeg vet ikke om du kjenner deg igjen i det jeg skriver. Men dersom du kjenner deg igjen, og kjæresten din ikke er villig til å søke hjelp, er jeg dessverre redd for at du har ett krevende forhold fremfor deg om du velger å bli. 

Lykke til.

Kanskje kan du også vise ham rådene i artiklene under
 
Vennlig hilsen helsesøster og spesialpsykolog familievernet
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjalusi og mistenksomhet - kjærlighetens bakside?

Sjalu (colourbox.com)

Sjalusi kan være som en liten djevel som gnager og fyller deg med vonde følelser. Det kan komme av at du selv har blitt sviktet, eller at du er redd for at du kan bli det.

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Overgrep og vold i kjæresteforhold

Gutt med knyttet neve, redd jente i bakgrunnen (www.colourbox.com)

Har du opplevd å bli behandlet dårlig av kjæresten din? Har du lurt på om kjæresten din er bra for deg? Les om faresignaler som kan være tidlige tegn på vold og overgrep i parforhold her.

Les mer

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning