Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Falsk anmeldelse av voldtekt.

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, hvis jeg som gutt 19 år hadde blitt beskyldt og fått rykte på meg for voldtekt mot en jente på la oss si 18 år. Hun har ingen bevis på at dette har skjedd, mens jeg har masse bevis/vitne/alibi på at det ikke har skjedd. Jeg hadde anmeldt saken og tatt den til retten. Dersom jeg hadde vunnet, hva hadde da skjedd med jenta på 18 år? Hadde jeg fått erstatning? (Dette har ikke skjedd. Spør bare for jeg er nyskjerrig.) Mvh gutt 19

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Straffeloven § 168 sier at den som ved falsk anmeldelse eller forklaring prøver å få en annen siktet for en straffbar handling kan straffes.

Hvis det anmeldte forholdet regnes som en forbrytelse, noe voldtekt gjør, vil straffen være fengsel fra 6 måneder til 8 år. Fullbyrdet forbrytelse foreligger idet anmeldelsen ble avgitt.

Hvis den anmeldte har sonet frihetsstraff på grunn av den falske anmeldelsen, blir straffen på minimum 1 års fengsel, jf. § 169.

Den som leverer en falsk anmeldelse for å få en annen dømt for et lovbrudd kan også bli dømt til å betale erstatning til personen som ble uriktig anmeldt.

Du kan lese mer om dette temaet i artiklene du finner nedenfor.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Voldtekt på fest

Soverom (colourbox.com)

Ungdomsvoldtekt kjennetegnes ved at det skjer mellom jevnaldrende ungdommer som kjenner hverandre fra før, ofte på fest. Det har nesten alltid vært alkohol med i bildet, og det skjer med både gutter og jenter.

Husk at det ALLTID er feil når noen tvinger seg til seksuell kontakt og du ikke vil.

Les mer

- Har anmeldt falsk voldtekt

Jente snakker i mobil (colourbox.com)

Jeg var så utrolig sinna på eksen min som gikk fra meg, at jeg anmeldte han for voldtekt. Hadde bare så lyst til å hevne meg, han hadde vært utro og behandlet meg som dritt. Nå har jeg roet meg litt og angrer veldig på anmeldelsen. Han har jo aldri voldtatt meg. Hva vil skje nå? Kan jeg straffes for dette?

Les mer

Hva er samtykke til sex?

Skal vi ha sex? Ja eller nei?

Det er lov å ombestemme seg, også når du starter en seksuell aktivitet. Lær deg å tyde partnerens signaler, og pass på at du er tydelig selv. Lær her hva samtykke til sex egentlig er.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning