Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Hvordan kan jeg snakke med psykologen? Jeg er redd psykologen sier fra til barnevernet eller foreldre om jeg er åpen.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Vet ikke helt om dette er riktig emne menmen. Hei, jeg skal snart til en psykolog og snakke om noen problemer jeg har, som er at jeg gir faen i alt jeg ikke bryr meg om, og at jeg har på en måte mistet en virkelighetsopgattelse (at alt føles ut som en drøm, men ingen tror på det) og at jeg er ekstremt aggresiv om morningen. Men greia er at jeg alltid har problemer med å snakke med psykologer. Noe av det jeg hater mest er når noen skal høre om MITT privatliv. Mye av privatlivet mitt er jo ting jeg ikke snakker med andre enn nære venner om, ting som foreldrene mine ikke hadde likt. Og det ender opp i mas fra både foreldre og psykolog om at jeg skal snakke ut og da bare klikker jeg helt. Takler ikke stress, spesielt ikke fra forelde som jeg ikke har godt forhold til. Men on topic så lurer jeg på hva jeg kan gjøre for å snakke med psykologen bedre. Litt av grunnen er forresten at psykologen sier ifra til barnevernet eller foreldre om jeg er åpen. Helt ærlig så hadde jeg ikke takla det..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 15 og takk for at du skriver til oss!
Du skriver at du skal til psykolog og lurer på hvordan du kan snakke med psykologen. Dersom jeg forstår deg rett ønsker du ikke å "snakke ut" og være åpen, og noe av grunnen til det er at psykologen da kan kontakte barnevernet eller foreldrene dine. Nå kjenner ikke jeg din historie, din erfaring med barnevernstjenesten eller hva du frykter vil skje dersom barnevernet eller eventuelt foreldrene dine kontaktes. Du skriver imidlertid at du ikke har så godt forhold til foreldrene dine.
 
Psykologer har taushetsplikt. Det vil si at psykologer har plikt til å hindre at andre får adgang eller kjennskap til visse opplysninger. Det er imidlertid noen unntak fra taushetsplikten: 1) informasjon skal videreføres hvis psykologen har opplysninger om at det foreligger fare for alvorlig skade for din eller andres liv og helse. 2) Informasjon skal videreføres hvis du selv gir informasjon om alvorlige og planlagte straffbare handlinger. 3) Ved opplysninger som gir grunn til å tro at barn mishandles eller blir utsatt for grov omsorgssvikt (at barn blir utsatt for, eller er vitne til handlinger som er skadelige for barnets utvikling, eller at grunnleggende behov hos barnet ikke blir tilfredsstilt), er psykologen forpliktet til å gi denne informasjonen til barnevernstjenesten.
 
Jeg vil råde deg til å snakke med psykologen om taushetsplikten vedkommende har, og at du sier noe om at du er bekymret for hva psykologen sier videre, og til hvem. Jeg ønsker å understreke at barnevernstjenesten alltid er opptatt av barnets beste og at barnevernstjenesten har plikt til å beskytte barn og å hjelpe barn som er i en vanskelig situasjon. For at du skal få best mulig utbytte av og hjelp ved å gå til psykolog vil jeg til slutt anbefale at du er åpen og ikke bærer på det, hvis jeg har forstått deg rett, som er vanskelig / skremmende alene.
 
Håper dette var til hjelp, ta gjerne kontakt med oss igjen!
 
Vennlig hilsen psykologen
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Flytte hjemmefra (ung.no)

Ulike lover sier noe om hvilke plikter foreldre har overfor barn og hvilke rettigheter ungdom har overfor foreldre. Les mer om noen av de viktigste for deg!

Les mer

Taushetsplikt i barnevernet

Taushetsplikt (ung.no)

Mange lurer på dette med taushetsplikt. Hva er det egentlig, hvem har taushetsplikt, og når gjelder taushetsplikten?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning