Hopp til hovedinnholdet

En venninne blir truet av en hun har hatt kontakt med på Skype. 

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg trenger virkelig hjelp, fort. En venninne av meg har hatt kontakt med en fyr på Skype i omtrent 3 år. Han har gjennom alle årene vært interessert i å bli i et forhold med henne, men hun er ikke det nå lenger og vil bli kvitt han. Dette viser seg å ikke være enkelt i det hele tatt, da han truer med å legge ut en mengde bilder på nett som hun har sendt ham for et par år siden.Han har også all informasjon om hvor hun bor, hva hun heter, alder og noe informasjon om foreldrene hennes. Det var selvfølgelig ikke lurt av venninna mi å gi all den informasjonen til en ukjent person på nettet, men gjort er gjort. Hun vet verken navn eller alder på denne personen helt sikkert, men vi er ganske sikre på at fornavnet er Thomas, mer vet vi ikke. Tidligere har denne Thomas truet med andre ting, som å drepe foreldrene hennes, voldta henne og etterhvert som jeg har blandet meg inn i dette, truet med å drepe meg. Nå vurderer venninna å begå selvmord pga. dette. Hva skal vi gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Jeg kan forstå at dere begge er skremt og bekymret for det som har skjedd. Det er svært alvorlige trusler han har kommet med, og det er bra at du har skrevet til oss for å finne ut hva dere kan gjøre. 

Det denne fyren driver med er svært straffbart og ulovlig, så dette burde du/hun gå til politiet med. Dersom hun har noen som helst informasjon som kan hjelpe politiet med å identifisere ham, er det viktig at hun oppgir det.

Politiet har telefon: 02800

Jeg vil råde dere til å snakke med en voksen om dette også så raskt som mulig, det er bra hvis dere nå kan få støtte og hjelp, og jeg tror de vil sette pris på at dere sier fra om det som har skjedd. Da kan du og venninnen din få mer hjelp og råd om hva som er lurt å gjøre videre.

Du skriver at venninnen din er veldig fortvilet og har sagt at hun vil ta livet sitt. Når hun har det så tungt, er det viktig å si fra til en voksen om dette også. Når hun har det så vondt, kan hun ikke bære på dette selv, og du kan heller ikke alene bære ansvaret for hvordan hun har det nå. Hvis venninnen din ikke vil si fra til noen voksne, håper jeg du selv kan snakke med noen om hvor fortvilet hun er og at hun har sagt hun ønsker å ta livet sitt. Kanskje er det en voksen i familien din du har tillit til og kan dele dette med? Du kan også snakke med lærer eller helsesøster på skolen din. En mulighet er også å gå til Helsestasjonen for ungdom der dere bor. Hvis du ønsker noen å snakke med mer anonymt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. 

Ta godt vare på deg selv og lykke til videre!

Hilsen psykologen

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Slik sletter du informasjon om deg på nettet

Jente med mobil (www.colourbox.com)

Har du funnet bilder av deg selv på nettet som du ikke vil at andre skal se? Eller har noen opprettet en falsk profil i ditt navn? Slik sletter du opplysninger fra nettet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning