Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Faren til en venn av meg er alkoholmisbruker og slår moren hans. Hva burde jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, det er en venn som sliter hjemme, faren er alkoholmisbruker og slår moren. Personen er veldig lei seg for det, men det er bare jeg ig en til som vet om dette. Hva burde jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Forholdene du beskriver hjemme hos vennen din er alvorlige. Det er skadelig for barn å leve sammen med foreldre som misbruker alkohol, og som i tillegg slår. Voksne som drikker for mye blir som oftest annerledes i humøret, uberegnelige, og ute av stand til å ivareta barna sine. Og selv om ikke faren til vennen din slår vennen din, er det skadelig for barn å være vitne til vold. Jeg vil tro at vennen din blir både redd og utrygg av det han/hun opplever hjemme. Og aller viktigst: det å slå og true er forbudt, det er straffbart.

Du spør hva du burde gjøre. Jeg syns du skal foreslå for vennen din at dere med en gang snakker med noen om det som skjer der hjemme. Finnes det en person dere stoler på, som dere kan fortelle til? Foreldrene dine kanskje, eller en lærer dere begge kjenner? Fortell det slik det er, si at dere har lyst til å gjøre noe med saken og spør om dere kan få støtte og hjelp til dette. Det er viktig at du er ærlig med vennen din i forhold til den bekymringen du har. Ikke foreta deg noe uten at vennen din vet det, vennen din har trolig veldig behov for å ha kontroll på situasjonen og føle at du er en trygg person han/hun kan stole på. Samtidig må du ta på alvor det du vet om, og gjøre noe.

Sammen med den eventuelle voksne dere har snakket med først, eller på egenhånd, kan dere ringe barnevernet. Dette høres kanskje skummelt ut men husk at barnevernet først og fremst har som jobb å hjelpe og beskytte barn som lever under forhold som ikke er OK. De forholdene du forteller om hjemme hos vennen din er ikke OK. Barnevernet kan snakke med dere om situasjonen og de kan gi deg råd og hjelpe dere videre slik at situasjonen for vennen din blir trygg. Hva som skjer i hver enkelt sak der barnevernet kobles på, er ulikt fra sak til sak. Men det viktigste er å ta kontakt og fortelle. Barnevernet er opptatt av å ha barnet det gjelder i "førersetet", og å ta hensyn til barnets behov før de foretar seg noe. Man jobber sammen med barnet det gjelder. 

Dere kan også anonymt ringe alarmtelefonen for barn og unge. Dette er en akutt-tjeneste som er åpen store deler av døgnet. De som svarer der kan hjelpe dere til å finne ut hva som passer å gjøre akkurat der og da, og de kan gi gode råd.

Jeg håper dette var til hjelp. Jeg ønsker dere lykke til, det er flott at du sier ifra om vanskelige forhold hjemme hos vennen din! Det er viktig at dere tar grep. Du var modig som sendte inn spørsmål hit til oss og jeg må si jeg syns vennen din er heldig som har deg, som bryr deg!! 

Sammen kan dere lese artiklene som ligger ved under her. De handler om det du tar opp:)

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Drikker moren eller faren din for mye?

Engster du deg fordi moren eller faren din drikker for mye? Du er ikke alene!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning