Hopp til hovedinnholdet

Pappa er aggresiv og vi krangler hver dag, hva kan jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Mamma og pappa har vert skilt i 14 år, og jeg har bare sett dem krangle. Akuratt nå sitter jeg i rommet mitt alene og griner pågrunn av at jeg og pappa har kranglet, igjen. Jeg har allerede bod 5 år med pappa, det er fra da jeg var 9 og skulle fylle 10. Mamma bor i en annen by langt borte. Jeg har et dårlig forhold med ma og pa. Okei, så greia er at foreldrene mine HATER hverandre (de klarer en gang ikke å snakke med hverandre) og jeg har bokstvlig talt mistet kontakten med mamma helt! Jeg har ikke snakka med henne på mer enn 5 månder nå. Og jeg og pappa har et usunt forhold. Vi krangler hver dag. Og nå er det så ille at han til og med sier at han HATER MEG fordi jeg er ulydig. Han sier at det kommer rett fra kjelen. Jeg trenger at man viser pappa hvor agressiv han er, jeg er heldig vis en sterk jente som klarer å sule alt bak mitt smil. Men jeg vil absolutt ikke ha hjelp fra barnevernet eller helsesøster eller noe sånt. De kommer til å skape masseProblemerFordiPappaIkkeVilEndrPåDette

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Situasjonen du beskriver høres ikke bra ut, det virker som om du dessverre får en del konsekvenser pga dine foreldre sine valg. Du skriver at du bor hos din far, men at du har et dårlig forhold til begge dine foreldre og at de ikke prater sammen engang.

Hvis du opplever din far aggresiv og dere krangler mye så tenker jeg at det må være tungt for deg selv om du klarer å skjule det bak et smil. Takk for at du skriver til oss når du har det tøft. Du skriver noe om at du ikke vil ha hjelp av helsesøster eller barnevern, hvem tenker du kan hjelpe pappa? For det er jo ikke ditt ansvar hvordan han oppfører seg, det ansvaret må han ta selv.

Er det noen voksne som du stoler på som du kunne ha pratet med? som kanskje igjen kunne sagt noe til din far om hvordan du har det? det er ingen på 15 år som skal gå rundt og bære på slike ting. det er din far som skal ta vare på deg og passe på at du har det godt.

Det finnes et tilbud som heter familievernkontoret. Det er et gratid tilbud som familier kan bruke hvis de ønsker. Det er frivillig og de som jobber der er gode på å hjelpe familier til å forstå hverandre bedre. legger med en link så du kan sjekke ut hva de kan tilby og se om du tenker det kan være noe for deg og din far, og eventuelt om din mor også skulle vært med?

www.bufdir.no/Familie/ 

Det er ikke sikkert de klarer å endre pappa, det har du rett i. Hvis ikke han vil endre seg så gjør han det mest sannsynlig ikke. MEN hvis han hadde forstått hvordan det er for deg så kan det være at han vil tenke på en litt annen måte. kanskje kan de hjelpe dere til å prate sammen og bli enige om hvordan dere vil ha det hjemme. Eller kanskje de kunne hjulpet til at du og din mor kunne hatt noen samtaler for å ta opp igjen kontakten hvis du ønsker det? kontakter du familievernet så er det du selv som bestemmer hva du ønsker at de skal hjelpe med, det er ditt liv og det er du som vet hva som er viktig for deg i din situasjon.

Jeg har ikke et klart svar på hva du bør gjøre MEN en ting vet jeg, at om du fortsetter og skjule alt bak et smil så er det ingen som kan hjelpe med å endre situasjonen.

Håper derfor at du tenker deg om noen ganger til i forhold til å be om hjelp, det krever styrke og være sårbar og be om hjelp..... men du har jo allerede startet med det, du sendte jo inn spørsmål her! det krevde mot!

Masse lykke til!!

 

 

 

 

 

 

Med vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning