Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Hvilke rettigheter har jeg hjemme for å unngå psykisk straff?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 16 år. Jeg har en veldig streng mor som lar meg gjøre veldig lite. Jeg har ikke egen telefon, og sosiale medier kan jeg bare glemme. Grunnen til dette er at jeg var en villstyring som liten, og mamma har bare døpt meg til "hun, ho ikke stoler noe på" i en alder av 16. Jeg har gode venner og jeg er flink på skolen. Men, jeg blir sliten av strenge regler som det at jeg får være ute max 2,5 t fra jeg går ut, og at jeg ikke har telefon, slik at jeg må låne av venner hele tiden. Så, for snart 1 år siden lagde jeg meg Instagram uten at mamma vet det, slik at jeg også blir sett på som litt sosial. (på pc, har ikke telefon) Men, i dag, fersket hun meg med instagrammen. Har jeg noen rettigheter her så jeg slipper litt unna all straff? Har prøvd å snakke med pappa om hvordan jeg har det, men han har gitt opp å gå i mot mamma. da krangler de bare. Og vennene mine råder meg til å snakke med helsesøster, men jeg greier ikke. Jeg stoler på læreren min, men jeg greier ikke.

Besvart 24.10.2017 19:10
 

Svar
Hei

Takk for at du deler dine opplevelser med ung.no.

Dette er ikke bra! Du er 16 år og har absolutt mange rettigheter hjemme. 

Barneloven fastslår at foreldrene skal gi barnet stadig større selvbestemmelsesrett med alderen (§ 33). Etter hvert som barnet utvikles og modnes, skal foreldrene høre hva barnet har å si før de tar avgjørelse om personlige forhold for barnet.

Det høres ut til at din mor har glemt at du er i ferd med å bli en ung voksen kvinne, noe som kanskje ikke er helt uvanlig for noen foreldre. I mange tilfeller glemmer en at "barnet" blir eldre, og henger seg opp i opplevelser og erfaring fra barnet var mindre. 

Det er erfaringer og opplevelser som en skal lære fra, og dette skal ikke brukes som straff eller holde utviklingen tilbake. 

Det er ikke galt eller feil å ha regler og grenser, men de må være etter alder og modning. Grenser er sunt og bra, fordi en vet hva en skal forholde seg til, men bør ikke brukes som straff for ting som er helt vanlig i ungdomsstiden.

Det virker som din mor har glemt hvordan det er å være ung, og trenger kanskje hjelp fra noen med mer kunnskap om hvordan det er å være ungdom i dag.

Det høres ut til at du har gode og kloke venner. Anbefaler deg å snakke med helsesøster om hvordan du har det hjemme. Kanskje du kan få noen av vennene dine med for å hjelpe deg, eller du kan ta utskrift fra dette å vise henne.

Helsesøster kan be mor om en samtale, og hjelpe henne til å se ungdom på en annen måte, samt viktigheten med å la ungdommen hjemme få mer ansvar  og stoles på. Dette kan bli en bra opplevelse både for mor og deg.

Les gjerne artiklene nedenfor.

Ønsker deg masse lykke til!

 

Vennlig hilsen Helsesøster ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Skater (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Når er du gammel nok?

Når kan du gjøre hva?

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over aldergrensene for når du kan gjøre hva, fra 0 til 21 år.

Les mer

Barneombudet er også for ungdom

Barneombudet

Les her hvordan barneombudet kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning