Hopp til hovedinnholdet

Venninna ble tatt for nasking. Hva skjer med henne nå? Hva er konfliktråd?

Jente 12 år
 

Spørsmål
Det har seg slik at min venninne begikk et tyveri av to sminkeprodukter mens jeg var sammen med henne da det skjedde. Først prøvde hun å overtale meg til å stjele, men jeg sa nei, så da stjelte hun produktene isteden. Eieren av butikken(Cubus)så at min venninne tok disse produktene i lommen. Dermed tilkalte eieren Securitas vaktene for å oppklare saken. Jeg kan ærlig si at jeg ikke har vært med på å stjele noe, men jeg sa heller ikke tydelig i fra til min venninne at dette var galt. Securitas vaktene sa at saken ville bli tatt videre til konfliktrådet. Mine spørsmål er da følgende: 1) Hva kommer til å skje med min venninne? 2) Kommer dette til å få noen følger for meg? I forhold til straff o.l 3) Jeg har også hørt at barnevernet kan bli innblandet i slike saker, vil dette skje i denne saken? Og i såfall på hvilken måte?
På forhånd takk.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvis begge parter sier ja til konfliktråd, vil din venninne bli innkalt til meglingsmøte der hvor hun møter en fra butikken. Hvis hun er under 18 år vil foreldre også bli innkalt (selv om det er anledning til å møte alene hvis du er mellom 15 og 18 år, men foreldrene må godkjenne en evn. avtale). I meglingsmøtet er det mulig å inngå en avtale som gjør at venninnen din ikke vil få noen ytterligere reaksjoner fra politiet. Avtalen kan gå på at hun skal tilbakebetale varer hun har tatt, tapt arbeidsfortjeneste for butikkeieren osv., eller en avtale om å arbeide i butikken lørdager eller andre fridager – eller en såkalt forsoningsavtale der partene snakker om det som har skjedd uten at det inngås avtale om betaling eller arbeid. Det har også vært gjort andre typer avtaler i konfliktrådet – som for eksempel å levere en stil til butikken om det som skjedde og hvilke tanker en gjør seg for framtida. Det er opptil partene å bestemme hva som skal stå i avtalen, megleren er bare med for å bistå gjennom møtet. Hvis en avtale blir inngått og oppfylt, slipper venninnen din anmerkning på sin politiattest.

Hvorvidt dette vil få noen følger for deg er vanskelig å si siden jeg ikke vet om du ble politianmeldt eller ikke? Hvis du er det vil du få brev om dette fra politiet. I alvorlige saker der barn og ungdom er innblandet, kan barnevernet bli kontaktet – men da vil det nok være flere forhold enn der noen er tatt i butikktyveri for første gang. Konfliktråd er en sjanse å få gjort opp for den ulovlige handlinger overfor den som er blitt utsatt for handlingen. I denne saken vil det være en fra butikken, mens det i andre saker kan være den som ble slått, mobbet, fikk trusler, ble utsatt for hærverk osv.

Hilsen Ung.no i samarbeid med konfliktrådet
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bruk Konfliktrådet

Hender (colourbox.com)

Konfliktrådet hjelper vanlige mennesker i en konfliktsituasjon, helt gratis. Meglere fra konfliktrådet hjelper deg å finne en løsning på alle typer konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

Løs konflikten - unngå merknad på rullebladet

Overvåkningskamera på kjøpesenter (colourboc.com)

Har du havna i en konflikt? Fortvil ikke! Les eksempler på hvordan meglere fra Konfliktrådet kan hjelpe deg med å finne en løsning på ulike konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning


Quiz: Hva vet du om barnevernet?

Er omsorg noe man har krav på i Norge?