Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg få mamma til å forstå at hun ikke kan drikke så mye?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 19 år. Jeg har en yngre søster på 14 og en eldre (halv) søster på 23. For et par år siden gikk moren og faren min fra hverandre. De prater ikke sammen. Moren min har blitt veldig alkoholisert og faren min har ny kjæreste som mildt sagt gir faen i oss barna. Lillesøsteren og moren min flyttet til et større sted langt unna der vi har vokst opp fram til nå. Barnevernet har vært involvert i saken ang skilsmisse og mammas alkoholmisbruk. Likevel tar mamma ikke meg og lillesøsteren min seriøst, da vi synes det ikke er ok i det hele tatt og drikke en hel flaske vin (11-14%) i løpet av ca 1,5 timer en hverdag (som feks i dag). Hvordan kan jeg få moren min til å ta oss seriøst, og hvordan kan jeg få faren min til å forstå at vi ikke synes det er drit kult med en svigermor som slår ned på det vi sier. Stemoren vår har også to døtre som har fått soverom i faren min sitt nye hus, mens jeg og lillesøsteren min må dele et lite rom sammen.

Besvart 25.06.2018 21:08
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 19 år!

Det er en vanskelig situasjon du og lillesøsteren din står i. Det er ikke bra at mamma drikker så mye, og det er ikke bra at stemoren deres ikke bryr seg om dere. 

Ut fra det du skriver så forstår jeg det som at du ikke bor sammen med mamma og lillesøster? Det er veldig fint at du ønsker å hjelpe til slik at lillesøsteren din får det best mulig.

Du skriver at barnevernet har vært involvert i saken. Har de ikke gjort noen ting? Du er over 18 år og vil ikke kunne få hjelp av barnevernet, men når det gjelder lillesøsteren din så burde de gjøre noe for henne. 

Det er nok ikke så lett for dere å få mamma til å forstå. Kanskje har hun sine egne utfordringer og problemer som gjør at hun ikke klarer å håndtere livet så godt nå. Om du har overskudd og styrke til å sette deg ned med henne og fortelle henne hvordan dere har det, så kan du gjøre det. Fortell henne ærlig hva dere synes om drikkingen og at dere er bekymret for henne. Det går også an å skrive et brev. I mange tilfeller forstår foreldre budskapet bedre da. 

Det er trist at dere opplever at kjæresten til pappa ikke behandler dere bra. Det er dessverre mange barn som opplever det slik i foreldrenes nye relasjoner. Jeg tenker at det er viktig at pappa vet hvordan dere opplever det når dere er hos han så dere må fortelle han hvordan dere opplever det. Så må han ta det med kjæresten sin. Stemoren deres må være grei mot dere. 

Jeg tenker at du skal prøve og få noe hjelp igjen. Du kan ta kontakt med familievernkontoret der du bor eller barnevernet. Som sagt er du over 18 år og du vil ikke kunne få så mye hjelp, men du kan gjøre det slik at lillesøster får det bedre. 

For å få satt ord på tankene dine og fortelle noen om hvordan du har det kan du ta kontakt med helsestasjon for ungdom der du bor. Her kan du snakke med helsesøster som vil gi deg gode råd. Det kan kjennes lettere for deg å bære når du deler det med noen!

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning